What’s next inspireert, motiveert en verleidt honderden fashionprofessionals

Datum: januari 9, 2013

Een goed begin van het nieuwe jaar werd ingeluid met het tweejaarlijkse evenement What’s Next, georganiseerd door Euretco Fashion op maandag 7 januari 2013 in De Fabrique in Maarssen. Ruim vierhonderd modeprofessionals lieten zich door trendwatchers Christine Boland en Jan Agelink inspireren over de wintermodetrends 2013 en motiveren out of the box te denken. Alles onder het mom van Reset Your Mind.

De oude mengvoederfabriek gelegen langs het Amsterdam Rijnkanaal is het decor van het What’s Next-evenement met als thema Reset Your Mind. Een intieme locatie die perfect aansluit bij de trends van komend inkoopseizoen: nostalgie en versobering gecombineerd met humor en terra nova. De fabrieksloods met antracietgrijze betonnen vloeren, afbrokkelend pleisterwerk, oude bakstenen muren, sleetse metalen ventilators en katrollen en loden buizen en pijpen is omgebouwd tot een sfeervolle ruimte met warm paars oranje licht en rijen strakke witte kuipstoeltjes.

We’re on this road together
“2013 biedt veel kansen na een markant 2012”, benadrukt Mike Spoelder, directeur Euretco Fashion, in zijn openingsspeech, doelend op de fusie tussen Euretco en Intres afgelopen zomer. Trots is Euretco op zijn fashionondernemers en -leveranciers. “Samen maken we er een fantastisch jaar van!”, belooft hij.

Balans oud en nieuw
Foto: Frans Beekwilder PhotographyTrendwatchers Christine Boland en Jan Agelink zetten voor de aanwezigen verschillende stromingen op een rij om aan te geven wat er op dit moment gebeurt in de wereld, welk effect deze hebben op de consument en wat het betekent voor de mode. Van de crisis tot 48/7 real time living. Van de high tech gedigitaliseerde wereld enerzijds tot verlangzamen en versobering anderzijds. “We moeten anders denken, anders kijken naar de wereld. Keuzes maken, een balans zoeken. Doen waar we goed in zijn en daar honderd procent voor gaan. De kansen voor de toekomst liggen in handen van degenen die daar op de juiste manier op inspelen”, beklemtonen de trendwatchers. Deze tegenstrijdige aspecten – high tech versus old fashion – zien we ook terug in de modebranche. “Digitaal wordt gecombineerd met ambacht, traditionele materialen worden gerecycled met moderne technieken, multifunctionele kledingstukken en accessoires worden gecreëerd, winkels vertellen een verhaal”, lichten Boland en Agelink toe. In de mode vertaalt zich dat in vijf richtingen: versobering & ambacht, folklore & avontuur, drama & romantiek, humor & vrijheid en biotechno & surrealiteit.

Megging
Na deze gezamenlijke presentatie vol verrassende filmpjes, prikkelende foto’s en pakkende moodboards inspireert Jan Agelink vervolgens de modeondernemers met een verhaal over de trends voor het segment jeans & casual, zowel voor womens als menswear. Bij de introductie van de ‘megging’ voor de man, een maillot en legging in één, gaat er een golf van verwondering door de zaal. Verder zien we deze winter een mix van zachtere, verfijnde stoffen met stoere, comfortabele materialen en technische accenten. Van zachte breisels en weefsels, nostalgische boerenlandpetten en romantische hemdjurken tot stoere rugzakken en ruige werkmanskleding, gebaseerd op thema’s als ‘wild & western’, ’romantic rebel’ en ‘expedition’.

Vernieuwende verleidingen
Foto: Frans Beekwilder PhotographyNa de eerste plenaire sessie kunnen de aanwezigen zelf ontdekken wat Reset Your Mind voor hen kan betekenen in de nieuwe retailwereld. In allerlei loodsen zijn leveranciers uit segmenten van dames, heren, jeans, jassen en bodyfashion vertegenwoordigd. Bovenin de oude fabriek laat men zich verleiden door modellen in verfijnde lingerie, zwierend op een houten schommel gedrapeerd met rozen, een reusachtige chocoladefontein waarin men verse zoete aardbeien, zachte marshmallows, frisse druiven en knapperige lange vingers kan dopen en genieten van een subtiele maar intense geurbeleving.

Carin Frijters, schrijfster van het boek ‘Prikkel de Koopknop’ laaft zich aan de uitspraak ‘A store is a stage’. Zij onderstreept dan ook de doelstellingen van Euretco Fashion. “Bij de consument draait het op de winkelvloer niet alleen meer om de collectie. De klant is constant op zoek naar nieuwe prikkels. Door zintuigelijke waarden – van geur tot kleur – aan je zaak toe te voegen, blijf je de consument verrassen.” Genoeg impressies hiervan vinden de bezoekers in de hallen ‘Innovation’, ‘Personal’ en ‘Fashion & Art’. Van een Tweet Mirror, het Fietsende Naaiatelier en ontwerpen van fashion designer Hellen van Rees tot de Stijlroadshow en het digitaal schetsen van karikaturen. De plenaire ruimte wordt in nog geen dertig minuten omgetoverd in een pop-up plaats waar leveranciers hun nieuwe collecties aanprijzen. Iedereen kijkt zijn ogen uit, doet nieuwe presentatie-ideeën op, legt zijn indrukken vast op een schildersdoek, laat old-fashion zijn schoenen poetsen, maakt een kiekje van zichzelf in een fotohokje en geniet ondertussen van een hapje en een drankje en praat bij met collega-ondernemers.

Volle overtuiging
Christine Boland eindigt What’s Next met een boeiende plenaire presentatie over vrouwenmodetrends met meeslepende moodboards en prachtige kleurkaarten. Boland benadrukt een keuze te maken uit de verschillende stijlen. “Kies een modelijn die bij jouw winkel en klanten past, verdiep je daarin en doe het met volle overtuiging. Of maak een mix van trends. Bijvoorbeeld ‘pelgrimage’ en ‘edgy romantic’. Of ‘everyday folk’ en ‘eccentricity’. Als je verhaal klopt en je staat er volledig achter, dan kan het niet anders dan succesvol zijn.”

De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke toost, een goody bag en een spetterend muzikaal optreden van de winnares van The Voice Of Holland, Leona Philippo. Een overweldigend gebeuren dat erg enthousiast is ontvangen door retailers, (verkoop)medewerkers en leveranciers. Ook uit de positieve reacties op Facebook en Twitter blijkt dat ondernemers What’s Next ervaren als de ultieme inspiratiesessie. “Dit evenement geeft me ieder seizoen zoveel bruisende ideeën die ik meeneem bij de inkoop van de nieuwe collectie, het inrichten van mijn winkel en het inspireren van mijn klanten”, complimenteert Hester Vos, eigenaar van Sterk Store uit Vleuten, de organisatie van What’s Next. “Hier wordt nog lang over nagepraat!”

Op de site www.resetyourmind.nu is beeldmateriaal te vinden.

Foto’s: Frans Beekwilder Photography

Bron: Euretco

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.