Informatie

Een eigen onderneming in Leeuwarden beginnen? Dat kan! Bijvoorbeeld als franchiseondernemer van een van de vele Nederlandse of internationale franchiseformules. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij het event ‘Fries Franchise Treffen’, waar meerdere franchiseorganisaties, franchiseondernemers, investeerders en vastgoedaanbieders alles vertellen over de mogelijkheden voor nieuwe ondernemers. Van harte welkom!

De avond wordt georganiseerd door FranchiseFormules.NL, Stichting Binnenstadsmanagement en Gemeente Leeuwarden.

Wanneer:Datum volgt
Waar:Grand-café Fire / Boutique Hotel Leeuwarden
Tijd:18.30 – 22.00
Voor wie?Kandidaat-ondernemers
Aanmelden:Inschrijven voor deelname


Een winkel of horecabedrijf openen in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden telt zo’n 125.500 inwoners waarvan er 95.000 in de stad wonen. Er zijn 11.400 bedrijfsvestigingen, goed voor ruim 60.000 banen. Er studeren 34.000 studenten (MBO, HBO en WO). Jaarlijks bezoeken ca. 850.000 toeristen de stad die om zijn rijke historie, het grote cultuuraanbod en de goed gevulde evenementenkalender zeer in trek is bij nationale en internationale bezoekers. De titel Culturele Hoofdstad 2018 heeft Leeuwarden bekend gemaakt als een populaire destinatie voor een meerdaagse citytrip. De stad Leeuwarden heeft een bruisende historische binnenstad en in de stad en gemeente zijn verschillende grotere winkelkernen die mogelijkheden bieden tot het vestigen van nieuwe retail- of horecabedrijven.

Agenda binnenstad

In 2021 is er door de gemeente Leeuwarden een ‘Agenda Binnenstad’ opgesteld waarin ambitieuze plannen staan om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken. Ondernemers uit detailhandel, horeca, cultuur en ook bewoners en pandeigenaren hebben het hele jaar 2022 volop meegepraat over de plannen voor de lange termijn. Een belangrijk uitgangspunt bij de plannen is dat de binnenstad zijn unieke eigenschappen wil versterken, het stadscentrum wordt nog meer de ‘place- to-be’ met de nadruk op funshoppen, uitgaan, cultuur, evenementen, recreëren en wonen. Er is ruimte voor versterking van de culturele agenda, voor groen en circulariteit, voor vergroting van de autoluwe zone, voor alles wat de binnenstad nóg mooier maakt.

Franchise in Leeuwarden

In Leeuwarden zijn ongeveer 50 franchisevestigingen actief van verschillende franchiseformules. Dan kun je denken aan bekende winkelformules als Rituals, Zuivelhoeve, The Athlete’s Foot, Livera of Specsavers. Maar ook horeca-formules als Subway, Bakker Bart, Brownies&Downies of Doppio. Veel bekende winkel- of horecaformules worden plaatselijk gerund door franchise-ondernemers die precies weten waar hun klanten voor komen.

In Nederland bestaan meer dan 850 verschillende franchiseformules uit binnen- en buitenland. Veel van die formules willen uitbreiden naar nieuwe locaties en hebben een zogenaamd “wittevlekkenplan” waar Leeuwarden als drukke winkelstad en populaire citytrip bestemming deel van uitmaakt.

Leeuwarden wordt groener: ook de winkels!

De franchiseformules die zich dit jaar op de markt presenteren hebben allen een bedrijfsfilosofie waarbij waarden als ‘duurzaamheid’, ‘groen ondernemen’, ‘circulairiteit’ én ‘innovatie’ niet meer weg te denken zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan snelgroeiende, populaire franchiseformules als The Swapshop, Vegan Heroes, City Hub (Opslag & stadsdistributie),  Eazie, Anne&Max  of Copper Branch. De gemeente Leeuwarden moedigt de vestiging van ondernemingen met een groene bedrijfsfilosofie aan, het sluit aan bij de visie in het coalitieakkoord ‘Vergroenen, verbinden en verwaarden’.Advies over franchise ondernemen

Wanneer je overweegt franchise-ondernemer te worden is gedegen advies welkom. Tijdens Fries Franchise Treffen is daarom Jan-Piet Broersma aanwezig, eigenaar van de landelijke portal FranchiseFormules.NL en managing partner van de FranchiseFormules Adviestak, een samenwerkend ondernemersverband van specialisten op franchisegebied. Al meer dan 20 jaar begeleidt hij franchiseorganisaties bij de ontwikkeling, expansie en professionalisering van hun franchiseformules. Ook in het werven & selecteren van kandidaat-ondernemers is een rol weggelegd voor Jan-Piet Broersma om een goede match te maken.

Kandidaat-franchiseondernemers hebben vaak behoefte aan concrete en specialistische informatie. Waar moet je precies op letten voor een gezonde start als ondernemer? Wat kun je verwachten van de franchise-organisatie? Welke branches zijn interessant, welke ontwikkelingen spelen er? Welke financieringsmogelijkheden zijn er? En waar moet je rekening mee houden bij het vinden van de juiste locatie? Op al deze vragen kan Jan-Piet Broersma tijdens de avond antwoord geven.Stadswandeling voor franchisegevers

Gemeente Leeuwarden en Stichting Binnenstadsmanagement maken zich hard voor een sterk, dynamisch en aantrekkelijk centrum. Formules die in andere delen van het land al bewezen succesvol zijn, maar nog niet in Leeuwarden gevestigd zijn, zijn welkom om uit eerste hand te horen en te ervaren wat Leeuwarden te bieden heeft.

Onder leiding van binnenstadsmanager  Hayo Galema wordt voorafgaand aan Fries Franchise Treffen om 16.00 uur een stadswandeling gemaakt door de historische Leeuwarder binnenstad. Franchisegevers en formule-eigenaren die interesse hebben om een locatie Leeuwarden te openen zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze tour (zie pagina Inschrijven).


Dhr. Hayo Galema (Binnenstadsmanager Leeuwarden) aan het woord tijdens een eerdere editie van Fries Franchise Treffen.

Vastgoed

Het openen van een nieuwe locatie is voor een franchiseformule altijd een uitgebalanceerd samenspel tussen de formule, de juiste franchisenemer en het selecteren van een pand zodat het aan alle eisen, metrages, vergunningen en verwachtingen van de franchiseformule voldoet. Verschillende makelaars en pandeigenaren zullen tijdens de avond aanwezig zijn.

Programma


18.30 – 19.00 uur Koffie / inloop / netwerkmoment
19.00 – 19.05 uur Opening door Jan-Piet Broersma – FranchiseFormules.NL
19.05 – 19.15 uur Hayo Galema – Stichting Binnenstadsmanagement Leeuwarden: ‘Ambities en ontwikkelingen Leeuwarder binnenstad’
19.15 – 19.45 uur Presentatie Franchiseformule 1
19.45 – 20.15 uur Presentatie Franchiseformule 2

PAUZE – Netwerkmoment

20.45 – 21.15 uur Presentatie franchiseformule 3
21.15-21.30 uur: Afsluiting / vragenronde / w.v.t.t.k.

21.30 uur-22.00 uur: Borrel / Netwerkmoment.Contact

Het serviceteam van FranchiseFormules.NL staat klaar om al uw vragen over Fries Franchise Treffen te beantwoorden.

)