Verhuurmakelaar HouseHunting: inventief in moeilijke markt

Datum: juni 13, 2016

De woningmarkt is grillig. Franchiseorganisatie HouseHunting is één van de grootste verhuurmakelaars van Nederland. De formule groeit gestaag; vijftien franchisevestigingen in ruim tien jaar tijd. “Tot voor enkele jaren geleden daalde de woningverkoop hard, terwijl deze nu weer fors in de lift zit. De verhuurmarkt maakt juist een tegenovergestelde beweging, maar dat maakt ons niet minder ambitieus”, zegt bedenker en franchisegever Frank Reede.

“De eerste jaren heb ik zelf een tweetal vestigingen in eigen beheer gerund in de provincie Brabant. Het concept is pas in 2009 voor franchise beschikbaar gesteld”. Hij zag kansen, landelijk. Vandaar de franchiseconstructie. “De ondersteuning richting huurders is vaak minimaal, niet bij ons. De sleutel krijgen ze vaak direct, ook op zondag, en we helpen bijvoorbeeld bij een telefoon- of internetaansluiting.”

Crisisjaren

Sinds de start van de formule heeft Reede de concurrentie zien verviervoudigen. “Er zijn partijen gelijk aan ons op de markt gekomen, maar in de crisisjaren hebben ook verkoopmakelaars zich meer en meer toegelegd op de verhuurmarkt. Toch is HouseHunting met gemiddeld vijftig woningen per vestiging in portefeuille nog steeds één van de grootste verhuurmakelaars van Nederland. HouseHunting richt zich op studenten, starters op de woningmarkt en expats. Die laatste groep heeft onze focus, ook vanwege het feit dat bij hen de behoefte aan ondersteuning en service groot is.”

De verhuurprijzen van het woningaanbod van HouseHunting liggen gemiddeld tussen de € 700,- en € 1.500,-. “Alles staat of valt met het aanbod, juist nu de woningmarkt aantrekt en meer mensen hun huis verkopen in plaats van verhuren. HouseHunting heeft door die ontwikkeling het aanbod zien halveren. Dat is niet direct een probleem, aangezien we nog steeds een ruim aanbod hebben. En het maakt ons ook niet minder ambitieus. Voor kleinere partijen is de situatie nijpender. Het zal mij niet verbazen als er daarvan een paar het niet gaan redden.” Dat creëert ruimte voor HouseHunting, weet Reede. “We willen groeien en meer vestigingen openen en ook online verkoop van woningen gaan aanbieden. Het doel is een landelijke dekking te realiseren in de komende vijf jaar.”

Verhuurders en huurders binden

Het is volgens Reede belangrijk om als franchisenemer van HouseHunting de lokale markt te kennen. “Het vinden van huurwoningen kost tegenwoordig veel energie. Met kennis van de regio en de juiste ondersteuning van de franchise organisatie bij met name de acquisitie van het woningaanbod bereiken onze ondernemers echter veel. Zo zijn de franchisenemers de afgelopen periode dikwijls betrokken geweest bij kantoortransformaties. Projectontwikkelaars realiseren in zo’n geval in leegstaande kantoorpanden tal van appartementen en studio’s. Een mooie markt voor ons, het gaat vaak om grote aantallen”, volgens Reede.

Via allerlei handige en inventieve tools probeert HouseHunting de verhuurder en huurder in deze moeilijke markt te ontzorgen en te binden. “Zo hebben we de opleverapp gelanceerd. Waar dat normaal via allemaal ingewikkelde formulieren moest, wordt het verslag nu met één druk op de knop verstuurd. Snel, makkelijk en betrouwbaar. Daarnaast is er een overeenkomst gesloten met een professionele Vastgoedbeheerder voor het financiële beheer. Voordeel voor de franchisenemer is dat deze het beheer kan aanbieden aan de woningeigenaren zonder er zelf tijd in te hoeven investeren”.

Franchisenemer worden?

Meer informatie over het franchisenemerschap bij de formule HouseHunting vindt u hier. Interesse tonen en reageren kan via bijgaand online aanvraagformulier. Wij sturen u dan de franchisebrochure toe. 

 

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.