Tip tevreden ERA-klant levert Cox & Co fikse inkoopbesparing op

Datum: augustus 13, 2018

“Laat maar eens zien of Expense Reduction Analysts ook onze kosten kan verlagen. Cox & Co houdt van klantgericht verrassen.” Met die woorden sloot directeur Wim Cox zijn kennismakingsgesprek met consultant Frits Gösgens af en ondertekende tegelijk de onderzoeksopdracht. Gösgens is erin geslaagd die welkome verrassing concreet te maken. Voor de horecadisposables realiseerde hij een inkoopbesparing van maar liefst van 25%.

Happy to serve you! ‘Attent én praktisch inspelen op wensen van mensen’ is Cox met de paplepel ingegeven. Sinds 1923! staat zijn familie klaar om mensen in de Midden-Limburgse grenstreek gastvrij te verwennen. Met lekkere koffie en snel bereide smulhappen en -dranken. En in een comfortabele sfeer.

Expense Reduction Analysts werkt met franchisenemers door heel Europa die elkaar actief ondersteunen en helpen bij besparingsactiviteiten.

Uitgegroeid tot een professioneel eigentijds bedrijf, exploiteert het familieconcern nu 20 horecagelegenheden in de wijde regio. Zowel via eigen concepten als ook via franchiseformules. Ruim 200 medewerkers begroeten jaarlijks zo’n 1.500.000 gasten en bedienen ieder van hen volgens de zelfontwikkelde 100%-tevredenheidsformule ‘Happy to serve you!’

Voorwerk Alvorens daadwerkelijk met kostenonderzoek voor Cox & Co aan de slag te gaan, bracht Gösgens in kaart welke kostensoorten daarvoor geschikt zouden zijn. Dit deed hij via een snelle scan van de kostenomvang, de structuur per kostensoort (bijv. hoeveel boekingen, facturen, leveranciers), en de mate waarin kosten en kostenonderdelen beïnvloedbaar zijn. Kosten zijn bijv.

(tijdelijk) niet beïnvloedbaar tijdens lopende contracten, of als een bedrijfsformule inkoopverplichtingen oplegt. De scan leverde 3 bruikbare posten op: energie, horecadisposables en gebouwenhuur. Besloten werd te starten met de disposables.

Bakjes en zakjes Bij de disposables ging het om een groot assortiment horeca-artikelen: van placemats, bestek, borden, frikadelbakjes en frietzakjes tot inpakpapier, servetten, handdoekjes, kassarollen en afvalzakken. In totaal ruim 100.

 

“Heldere afspraken en overzichten, waarop je als klant een gedegen beslissing kunt nemen. Een prima aanpak die ik graag aanbeveel.“

Wim Cox, directeur Cox & Co.

 

Gösgens: “Ik heb het complete pakket onder de loep genomen en alle ins en outs op een rij gezet. Zoals welke artikelen worden in welke locatie gebruikt en hoeveel. Welke bonusafspraken zijn met wie gemaakt en hoe worden deze uitgevoerd. Met hoeveel leveranciers wordt zaken gedaan. Welke inkoopverplichtingen zijn door franchiseformules opgelegd. Daarna heb ik de 80 meest gebruikte artikelen geselecteerd die het grootste deel van het budget bepalen en vrij ingekocht kunnen worden.”


Case Study

Limburgse drijfveer Dit assortiment werd aanbesteed bij 3 leveranciers. En leverde vervolgens compleet onverwacht de gewenste verrassing op. “Een van onze huidige leveranciers bleek bereid het complete kernassortiment wekelijks op alle locaties te leveren tegen flink aangescherpte prijzen. Dit betekent dat we maar liefst 25% besparen“, vertelt Cox opgetogen. “We zijn blij met deze uitkomst. Zowel met de omvang van de kostenverlaging, als met de keuze voor de regionale leverancier. We hebben al jaren een goede relatie en door deze uitkomst houden we onze wederzijdse drijfveer in stand om elkaar in ons beider Limburgse land optimaal van dienst te zijn. Happy to serve you!“

Service Inmiddels wordt geleverd volgens de nieuwe afspraken. Gösgens houdt gedurende 24 maanden de vinger aan de pols. “Per kwartaal check ik of de samenstelling van het kernassortiment aangepast moet worden en of de prijzen in lijn blijven met de verwachting. Daarnaast volg ik de ontwikkelingen van de grondstofprijzen en rapporteer over te verwachten trends in productprijzen. Waar nodig adviseer ik hoe bij te sturen.”

Vervolg “Onlangs is het kostenonderzoek naar de huurprijzen van de horecalocaties gestart. Vanwege de lopende contracten volgen de energiekosten medio 2015. Uiteraard gaan de ERA-collega’s die gespecialiseerd zijn in deze kostensoorten ook weer voor het beste resultaat. Happy to serve Cox & Co!”.

Aanrader Cox: “De aanpak van ERA is ons goed bevallen: duidelijke afspraken, duidelijke informatie en duidelijke overzichten. Daarop konden wij een gedegen beslissing nemen. Uiteraard op basis van “no cure, no pay“. Ik kan dit iedere ondernemer aanraden.”

 

Expense Reduction Analysts zoekt franchisenemers!

Om onze business succesvol verder te ontwikkelen zijn we ook continue op zoek naar nieuwe franchisenemers. De kracht van de formule is te vinden in het business model, verdienmodel en de samenwerking tussen partners. Als franchisenemer van Expense Reduction Analysts krijgt u de kans uw eigen onderneming te starten binnen een internationaal netwerk. We werken in projectverband bij klanten. Zelfstandig en toch samen. We zijn op zoek naar zeer ervaren professionals

  • Met passie voor ondernemen
  • Eigen keuze maken in de werk/privé balans
  • Zelfstandig zijn en een deel uit willen maken van een team
  • Die een vertrouwensrelatie kunnen bouwen met het topmanagement van onze klanten

Interesse? 

Herkent u zichzelf in Expense Reduction Analysts? Vraag dan nu informatie aan en we zullen contact met u opnemen om de mogelijkheden door te bespreken.

DELEN

Franchiseformule: Expense Reduction Analysts

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.