Onjuiste berichtgeving vernieuwde Europese Erecode inzake Franchising

Datum: februari 14, 2017

Er zingt volstrekt onjuiste informatie rond over de herziene versie van de Europese Erecode inzake Franchising. Deze is in december 2016 door de Europese Franchise Federatie (EFF) aangenomen.

Zo wordt gesteld dat deze Erecode tot stand is gekomen zonder inbreng van bijdragen vanuit de franchisenemers. Echter bij een aantal Europese franchise verenigingen zijn ook franchisenemers aangesloten, sterker nog, maken ook deel uit van het bestuur van de nationale franchise verenigingen zoals bij de FFF in Frankrijk, de BFA in Engeland en de BFA in België. Ook in het bestuur van de EFF hebben franchisenemers zitting.

Daarnaast wordt prominent gesteld dat in de nieuwe Erecode de bepaling is komen te vervallen dat er geen schriftelijke franchiseovereenkomst meer nodig is. Uit artikel 5.3 van de vernieuwde Erecode blijkt toch echt het tegendeel.

De oude Erecode kende zowel voor franchisegevers als voor franchisenemers 3 verplichtingen. Die zijn nu uitgebreid van 3 naar 11 voor franchisegevers en van 3 naar 8 voor franchisenemers. Hoezo is de nieuwe Erecode een stap terug?

Laten we de discussies over Erecodes toch vooral serieus voeren en niet aantoonbare feitelijke onjuistheden verspreiden. De vernieuwde Europese Erecode is, naar mening van de NFV, een mooi voorbeeld van hoe een echte gedragscode eruit moet zien.

Over de Nederlandse Franchise Vereniging

De Nederlandse Franchise Vereniging is de overkoepelende belangenorganisatie van franchisegevers in Nederland. Onze hoofddoelstelling is het bevorderen van een gezonde en evenwichtige ontwikkeling en groei van Franchising in Nederland. Uit de hoofddoelstelling van de Nederlandse Franchise Vereniging komt ook de visie van de vereniging voort. Dat is enerzijds het zijn van een Kennisplatform op het gebied van Franchise en anderzijds de belangenbehartiging voor de bij de NFV aangesloten leden.

In 2015 werd door zo’n 745 formules met 30.000 franchisevestigingen en 290.000 medewerkers een omzet gerealiseerd van ruim 31 miljard. Wordt daar de omzet van de eigen filialen bijgeteld dan wordt de totale omzet 51 miljard.

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.