NFV franchise statistiek 2015: Horeca doet het goed

Datum: juni 3, 2015

In vergelijking met vorig jaar laat de franchise statistiek van dit jaar een stabiel beeld zien, zo blijkt uit het jaarlijks onderzoek dat Panteia in opdracht van de Nederlandse Franchise Vereniging en de Rabobank heeft verricht. Het aantal formules in Nederland bleef stabiel, wel was er een krimp van het aantal franchise- vestigingen (-3.4%) en een toename van het aantal medewerkers (+2.5%). Tenslotte tekende zich een zeer lichte daling van de omzet af (-0.08%). Het lijkt er op dat een aantal sectoren in de opwaartse spiraal zitten. Vooral de Horeca doet het goed.

In de Retail Food en Non Food valt de daling met 3.4% in het aantal vestigingen op, iets dat wordt bevestigd door de toenemende leegstand in de winkelkernen. Ook de dienstverlening laat in aantallen vestigingen en medewerkers wat steken vallen, wel met de aantekening dat in sommige sectoren van de dienstverlening de toetreding en derhalve ook de uittreding betrekkelijk eenvoudig is.

Wat de vooruitzichten betreft, 2/3 van de franchisegevers geeft aan dit jaar weer groei te verwachten, hetgeen niet wegneemt dat ondernemers in de retail nog steeds geen echt antwoord hebben op het moeilijk te voorspellen gedrag van de consument. Er was een zeer lichte daling in het aantal franchiseformules. Dit toont aan dat franchise als vorm van samenwerking tussen zelfstandige ondernemers ook in staat is met moeilijke marktomstandigheden om te gaan.

Bron: NFV

De franchise statistieken voor het jaar 2015 door de NFV, Rabobank en Panteia. Bron: FranchiseFormules.NL

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.