McDonald’s wil 43.000 leerlingplaatsen creëren in Europa

Datum: augustus 23, 2018

Gisteren kondigde McDonald ’s Corporation haar doelstelling aan om tegen 2025 de toetreding tot de arbeidsmarkt voor twee miljoen mensen wereldwijd te vergemakkelijken. Verschillende programma’s worden hiervoor opgezet, waarbij McDonald’s inzet op persoonlijke en professionele ontwikkeling, het creëren van banen en het beschikbaar maken van leerlingplaatsen.

Met de European Apprenticeship Pledge committeert McDonald’s zich om tegen 2025, 43.000 leerlingplaatsen aan te kunnen bieden in Europa. Via deze plaatsen wil McDonald’s een wezenlijke rol spelen in de strijd tegen (jeugd)werkeloosheid, door leerlingen via trainingen en opleidingen de vaardigheden te leren, en werkervaring te bieden waar werkgevers naar opzoek zijn. McDonald’s neemt ook deel aan het Global Initiative on Decent Jobs for Youth, opgezet door de International Labor Organization. Dit initiatief wil uitdagingen op het gebied van jeugdwerkgelegenheid aanpakken.

McDonald’s Nederland omarmt de wereldwijde en Europese ambities. Mensen zijn en blijven de kern van de organisatie en zijn daarom essentieel voor McDonald’s. Met ruim 20.000 werknemers is McDonald’s Nederland de grootste horecawerkgever van Nederland en ziet het dan ook als haar verantwoordelijkheid om een actieve bijdrage te leveren. In Nederland gaat McDonald’s actief aan de slag met haar doelstellingen om toetreding tot de arbeidsmarkt makkelijker te maken. “McDonald’s investeert in haar mensen door ze de vaardigheden te leren die zij nodig hebben om in hun persoonlijke leven en loopbaan succesvol te zijn. Met de aankondiging van vandaag committeert McDonald’s zich aan het ontwikkelen van gekwalificeerde medewerkers. Op deze manier zorgt McDonald’s voor een duurzame inzetbaarheid van haar werknemers, voor nu en voor later”, aldus Marjolein Reijs, Director Human Resources & Training McDonald’s Nederland.

Deze aankondiging is onderdeel van het Scale for Good Programma van McDonald’s. Als grootste restaurantketen ter wereld wil McDonald’s positieve, maatschappelijke veranderingen teweegbrengen door het inzetten van haar schaalgrootte. Na de aankondiging over verpakkingen & recycling (januari 2018), verantwoorde voeding en menu’s voor kinderen (februari 2018) en haar klimaatdoelstellingen (maart 2018), zijn de doelstellingen op het gebied van werkgelegenheid een volgende stap in het internationale Scale for Good programma. Met 37.000 restaurants in meer dan 120 landen, 69 miljoen gasten per dag en 1,9 miljoen werknemers wereldwijd, maken kleine aanpassingen al een significant verschil.


European Apprenticeship Pledge

In Europa heeft McDonald’s samen met deelnemende Franchisenemers toegezegd om 43.000 leerlingplaatsen aan te kunnen bieden met ingang van 2025. Deze plaatsen combineren relevante praktijkervaring met trainingen en opleidingen. Hiermee biedt McDonald’s haar werknemers de mogelijkheid om naast het studeren waardevolle nieuwe vaardigheden op te doen en extra geld bij te verdienen. De trajecten worden aangeboden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Zwitserland, met als doel om in de toekomst ook naar andere landen uit te breiden.

De 43.000 leerlingplaatsen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht eerdere werkervaring. Met deze belofte sluit McDonald’s zich aan bij de Europese Alliantie voor leerlingplaatsen. Met behulp van een breed samenwerkingsverband tussen de belanghebbenden op het gebied van werkgelegenheid en onderwijs, draagt Alliantie bij in de strijd tegen jeugdwerkloosheid en onderwijs door de toegang tot beroepsopleiding voor jongeren te bevorderen en te verbeteren.

McDonald’s in Nederland

Op het gebied van “˜Goed Werkgeverschap’ is McDonald’s Nederland al jaren bezig om verschillende initiatieven te ontplooien. 40% van de Franchisenemers is zelf ooit begonnen bij McDonald’s. McDonald’s investeert door middel van trainingen en opleidingen in de ontwikkeling van haar medewerkers. In 2009 is de McDonald’s Academy van start gegaan: een uniek opleidingstraject toegankelijk voor medewerkers. Met de McDonald’s Academy krijgen medewerkers, Crew én management de mogelijkheid om via leertrajecten een officieel landelijk mbo-diploma te behalen. Daarmee draagt McDonald’s nog meer bij aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en kunnen zij doorgroeien naar manager. Via de McDonald’s Academy zijn er tussen 2009 en 2017 in totaal al 4158 mensen opgeleid.

Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn welkom bij McDonald’s. Met 245 restaurants en ruim 20.000 werknemers is McDonald’s een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Mensen met verschillende achtergronden, jonggehandicapten, langdurig werklozen en mensen uit de bijstand zijn in dienst. McDonald’s kijkt altijd of er passend werk is en haar deuren staan open voor iedereen die graag wil werken en zich wil ontwikkelen.

Het uitbreiden van initiatieven op dit gebied blijft ook de komende tijd een prioriteit. De komende tijd gaat McDonald’s onderzoeken hoe bestaande programma’s verder ontwikkeld kunnen worden, om daarmee iedereen de kans te bieden om te groeien en passende keuzes te maken, voor nu en later.

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.