Jumbo meet sentiment klanten en medewerkers via TryLikes

Datum: maart 25, 2019

Bij supermarktketen Jumbo draait alles om 100% tevreden klanten. Vanaf april kunnen klanten in een groot aantal winkels laten weten hoe ze de service bij Jumbo ervaren middels de feedbackbuttons van de Nederlandse start-up TryLikes. Met deze real-time inzichten en data kunnen de winkels gericht en sneller dan ooit hun service verbeteren. Daarnaast gaat Jumbo met behulp van de emoji feedbackbuttons ook het sentiment van haar medewerkers in de winkels en op de distributiecentra meten. 

Klantbeleving real-time meten
Op diverse afdelingen en bij de in- en uitgang van Jumbo winkels worden korte vragen gesteld over de service en de algemene winkelervaring. Voorbeeld van vragen zijn: “Vind je de groente en het fruit er vers uitzien vandaag?” en “Zijn de paden vrij van rommel vandaag?”. Klanten geven antwoord door een simpele druk op een like-, dislike- of een emotie-knop. De resultaten zijn direct zichtbaar voor de Jumbo medewerkers. Zij laten op hun beurt aan hun klanten weten wat ze met de feedback gaan doen en waar verbeteringen plaatsvinden.

Alles voor 100% tevreden klanten 
Colette Cloosterman-van Eerd, Chief Customer Officer en mede-eigenaar van het familiebedrijf Jumbo over deze nieuwe manier van het meten van de klantervaring: “Bij Jumbo staat de klant altijd op één. Daarom geven we onze klanten graag een stem. In onze winkels hebben we natuurlijk heel regelmatig een persoonlijk gesprek met onze klanten. Maar ook op andere manieren kunnen zij ons feedback geven. Voor de klanten die snel en op een gemakkelijke manier feedback willen geven bieden we nu deze extra mogelijkheid met de buttons in de winkels. De inzichten van TryLikes gaan de collega’s in de winkels helpen om nog beter in te spelen op de wensen van de klant.”

Meten sentiment medewerkers
Ook het sentiment van haar medewerkers in de winkels en in de distributiecentra gaat Jumbo meten met gebruik van TryLikes. In de medewerkersruimtes komen vijf emoji buttons te hangen. Hiermee kunnen medewerkers anoniem en eenvoudig aangeven hoe ze zich voelen; super, prima, mwoa, gestressed of zelfs boos. De resultaten zijn real-time te zien via een dashboard en een mobiele app, zowel voor filiaalmanagers en ondernemers als de medewerkers zelf. Zo kan er eerder worden geconstateerd als er stress of onvrede heerst en kunnen collega’s met elkaar het gesprek aangaan en adequaat actie ondernemen.

“Goede service begint bij blije medewerkers. Onze collega’s staan iedere dag klaar voor duizenden klanten. We vinden het daarom ontzettend belangrijk om te weten hoe zij zich voelen. Deze manier van laagdrempelig en anoniem feedback vragen helpt daar enorm bij. We gaan diverse onderwerpen meten zodat we nog beter weten wat er speelt op de winkelvloer en waar we extra aandacht aan moeten besteden. Het is belangrijk dat collega’s met plezier werken, in een goede sfeer”, aldus Colette Cloosterman-van Eerd.

Weten wat er speelt 
Mede-oprichter van TryLikes Janneke van den Heuvel: “De emoji buttons voor klant- en medewerkerstevredenheid is geen ‘silver bullet solution’; het lost niet direct alle problemen op. Maar het legt wel direct bloot welke emoties er bij de klant of binnen teams spelen. Aan medewerkers kun je door diverse vragen te stellen eenvoudig zien waar de persoonlijke gesprekken over moeten gaan. Een traditioneel beoordelingsgesprek, eens per jaar op gezette tijden, is niet meer van deze tijd. Zeker niet in een wereld zo dynamisch als die van de supermarkt.”

Over TryLikes
TryLikes is in 2015 opgericht door Steven Kroon en Janneke van den Heuvel. Met het TryLikes Classic systeem, een kastje met één heldere vraag en de optie om een like of dislike te geven heeft de start-up voor tal van supermarkten en andere bedrijven real-time feedback inzichten verzameld. In 2018 introduceerde het bedrijf de IoT feedback emoji buttons waarmee medewerkers en klanten hun gevoelens kunnen uiten zoals we dat kennen van de online omgeving.

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.