Is franchisen iets voor mij?

Datum: juni 29, 2016

Op dit moment is er veel beweging in de franchisewereld. Naast de traditionele manier van franchisen van een fysieke winkel bestaan er vele andere vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan franchising voor financiële dienstverlening, horeca, arbeidsbemiddeling en nog veel meer.

Stelt u zich voor dat u overweegt om te gaan franchisen. Zou dat dan passen bij u? U zult, voordat uw zoektocht naar een passende franchiseorganisatie begint, eerst een duidelijk profiel moeten hebben van u als persoon.

 

Wie bent u?

Wat heeft uw interesse, wat is uw motivatie om te gaan franchisen, hoe staat uw eventuele partner tegenover ondernemerschap, wat verwacht u van franchising, etc. Allemaal zaken waar u antwoord op moet hebben.   Bent u een rasechte ondernemer? Zo ja, wat voor soort ondernemer bent u dan? Bent u de pionier die met veel lef iets wil beginnen, wilt u zich meer richten op klantencontacten en zorgen voor een goede bedrijfs-voering of bent u de vakman die heel goed is in zijn vak maar die meer commerciële ondersteuning nodig heeft?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van elementen die in kaart moeten worden gebracht om te komen tot uw profielschets. Deze profielschets is van wezenlijk belang voor de keuze of u geschikt bent om te franchisen, bij welk type organisatie u mogelijk zou kunnen passen en welke vorm van franchise het best bij u past.


Welke vormen van franchise passen het best bij u?

  • Soft franchise bijvoorbeeld vraagt meer van u als ondernemer op commercieel en organisatorisch vlak. Er zijn werkzaamheden die niet gefaciliteerd worden vanuit het hoofdkantoor. Deze vorm van franchise kan bij u passen wanneer u niet alles door de organisatie geregeld wilt hebben en ruimte wilt hebben om zaken op uw eigen manier te doen.
  • Bij full franchise daarentegen wordt er veel meer voor u geregeld door de franchiseorganisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan centrale inkoop, online- en offline marketing, integrale begeleiding bedrijfsvoering, centraal betalen etc., etc. Full franchise kan bij u passen wanneer u zich meer wilt richten op klantencontacten, bedrijfsvoering en vakmanschap terwijl de rest van de actviteiten worden geregeld door de franchisegever.

Commitment

Ook dient u zich af te vragen in hoeverre u zich wilt committeren aan bepaalde afspraken die gelden vanuit de franchiseorganisatie. U bent tenslotte een onderdeel van de gehele groep aangesloten franchisenemers en dat kan inhouden dat uw wensen soms niet geheel overeenkomen met de wensen van de meerderheid. Past zo’n commitment aan de franchiseorganisatie niet bij u en wilt u meer uw eigen gang gaan dan is full franchise geen optie en past soft franchise misschien beter bij u. Hier heeft u meer vrijheden maar profiteert u toch van de voordelen van de gehele groep franchisenemers. Denk aan centrale inkoopafspraken, bonusregelingen, folders, website etc.

Hoe breng ik mijn profiel in kaart?

Zorg dat u niet over één nacht ijs gaat maar een solide ondernemersschets van u zelf heeft. Het is de basis voor de rest van uw toekomst. Gelukkig kunt u door MOVE uitgebreid begeleid worden bij het inzichtelijk maken van uw ondernemersprofiel waarbij op een objectieve manier naar uw eigenschappen, wensen, motivatie en capaciteiten wordt gekeken.

Is uw vraag beantwoord?

Bent u na deze profielschets ervan overtuigd dat franchise iets voor u is en u heeft de eigenschappen en capaciteiten die van een franchisenemer worden gevraagd dan kunt u de volgende stappen maken op het gebied van:

  • keuze franchise organisatie
  • financiering
  • gewenste franchiseovereenkomsten en handboeken.

 

Veel succes met uw keuze(s)!

Dhr. Nico van Loo is sr. partner bij de Adviestak van FranchiseFormules.NL en is werkzaam vanuit Hengelo.


Over FranchiseFormules.NL – Adviestak

De Adviestak van FranchiseFormules.NL is een samenwerkend ondernemersverband gespecialiseerd in het werven en pré-selecteren van (Master-)franchisenemers voor formules. Daarnaast biedt het bedrijf, in collegiale samenwerking, franchise-gespecialiseerde (advies)diensten aan. De bij de Adviestak aangesloten partners zijn zelfstandige ondernemers die allen ruime ervaring hebben met het businessmodel franchise. Sommige partners zijn retail-/franchise consultant, anderen zijn specialist op het gebied van (online) recruitment of actief als franchise-gespecialiseerd jurist. 

Binnen het samenwerkingsverband kunnen de partners gebruik maken van de formule database, de kandidatenbank, de naamsbekendheid én het wervend vermogen van de community FranchiseFormules.NL.

Ook partner worden? Meer informatie via de website van de Adviestak.

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.