ING ziet kansen voor franchise met internationalisering

Datum: april 15, 2014

Om succes te behalen in het buitenland hebben Nederlandse franchiseformules een lange adem nodig, meldt ING Economisch Bureau. Er zijn drie eigenschappen van franchising die dit concept bij uitstek geschikt maken voor internationalisatie: de sterke organisatievorm, de al in Nederland bewezen kwaliteit van de formule en het ook in het buitenland gebruik kunnen maken van lokale ondernemersexpertise. Een aantal nieuwe initiatieven op het gebied van export van Nederlandse formules illustreert dat de wil tot internationalisering sterker dan ooit aanwezig is. Voor succes over de grenzen is echter een lange adem nodig.

Slechts een handjevol franchiseformules kan succesvol worden in het buitenland. Dit zullen met name de grote, bestendige en kapitaalkrachtige formules zijn, die zich in Nederland inmiddels hebben bewezen. Voor hen zit Nederland vol en is groei alleen nog maar in het buitenland mogelijk. Voor kleinere formules zal dit vanwege gebrek aan kapitaal, personeel en uithoudingsvermogen moeilijker zijn, maar niet onmogelijk.

Ruim 200 internationale formules in Nederland actief

In totaal zijn ruim honderd van de circa 1.250 Nederlandse franchiseformules naar andere landen geëxporteerd. Hunkemöller, Rituals en Blokker vormen naast Spar de top drie van binnenlandse formules met de meeste vestigingen in het buitenland. Recent zijn er diverse franchiseformules van Nederlandse origine geweest die stappen hebben gezet in het buitenland of plannen daartoe hebben aangekondigd. Daarnaast zijn er ruim honderd formules geïmporteerd. Shell (half Nederlands) en McDonald’s zijn de grootsten van deze categorie.

Circa 90% van de in Nederland geregistreerde franchiseformules is van Nederlandse origine. Van de tien qua aantal vestigingen grootste franchiseformules (zie tabel) zijn alleen Albert Heijn, HEMA en Spar op grote schaal internationaal actief.

(Red.) Om het volledige artikel te lezen en/of het trendrapport te downloaden klikt u hier

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.