Het belang van een goed handboek

Datum: oktober 19, 2016

Het handboek is een belangrijk document dat van grote toegevoegde waarde is voor zowel franchisegever als franchisenemer.

Wanneer u zich als franchise-organisatie goed in de markt wilt profileren dan is een franchisehandboek van groot belang. Het handboek legt namelijk de basis voor het  efficiënt uitvoeren van de dagelijkse noodzakelijke werkzaamheden.

Tevens geldt het handboek als leidraad voor franchisegever en franchisenemer om te controleren of alle afspraken naar behoren worden uitgevoerd.

Het belang van een handboek wordt nog wel eens onderschat. Om een compleet  handboek te maken die aan alle eisen voldoet kunt u zich het beste goed laten bijstaan door een specialist die u uitleg geeft over de consequenties van richtlijnen en procedures. Hierdoor kunt u in de toekomst verzekerd zijn van een goede bedrijfsvoering wat resulteert in een beter rendement, geen onverwachte kosten en een tevreden klant.


In lijn met de franchiseovereenkomst

Het handboek moet naadloos aansluiten op de franchiseovereenkomst die de franchisegever en franchisenemer samen hebben getekend. De overeenkomst en het handboek zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het is als het ware een eenheid  die wordt aangeboden aan de franchisenemer.


Waar moet een handboek aan voldoen

Het is dan ook belangrijk dat het handboek een duidelijk document is en niets aan het toeval over laat. Het moet zo zijn dat iedere franchisenemer en werknemer zijn of haar taak naar behoren kan uitvoeren wanneer hij of zij op de hoogte is van de inhoud van het handboek en daar ook naar handelt.


Hoe ziet een handboek er uit?

Er is geen standaardhandboek voor een franchise organisatie. Dit komt, omdat ieder bedrijf op zijn eigen wijze handelt en verschillende werkzaamheden en procedures heeft.


Hoe werk ik samen met u?

– Intakegesprek: tijdens het intakegesprek bespreek ik alle belangrijke punten die input kunnen geven aan het ontwerp van het handboek. Denk hierbij aan punten als: omschrijving van uw organisatie, de onderlinge taakverdeling, positionering naar de klant, interne en externe communicatie, inkoop, medewerkers, administratie, investeringen, regels en procedures etc. etc.

– Ontwikkeling van het handboek: tijdens de ontwikkeling van het handboek hebben wij veelvuldig contact en wordt er niets aan het toeval overgelaten.

– Finale afstemming: nadat het handboek gereed is volgt er een laatste afstemming met u ter goedkeuring van het handboek. Hierna kan het handboek worden voltooid.


Het handboek kan worden gebruikt

Wanneer het handboek klaar is kan dit  samen met de franchiseovereenkomst worden aangeboden aan de franchisenemer, zodat hij of zij van start kan gaan met de business. Door de inzet van het handboek kan het bedrijf optimaal worden gerund.


Controle op naleving

Het is de taak van de formulebegeleider om periodiek te controleren hoe het gaat met de bedrijfsvoering van de franchisenemer en te controleren of het handboek wordt nageleefd.  Uiteraard dient de franchisenemer dit op zijn of haar beurt weer te doen bij de medewerkers.

Pas wanneer alle werkzaamheden en procedures goed worden uitgevoerd is er sprake van een optimaal rendement en samenwerking voor zowel de franchisenemer als de gehele formule.


Vragen?

Mocht u willen weten hoe uw handboek er kan uitzien dan kunt u contact opnemen met mij. Ik sta u graag vrijblijvend te woord.

Met vriendelijke groet,

Nico van Loo

 


Over FranchiseFormules.NL – Adviestak

Dhr. Nico van Loo is sr. partner bij de Adviestak van FranchiseFormules.NL en is werkzaam vanuit Hengelo. 

De Adviestak van FranchiseFormules.NL is een samenwerkend ondernemersverband gespecialiseerd in het werven en pré-selecteren van (Master-)franchisenemers voor formules. Daarnaast biedt het bedrijf, in collegiale samenwerking, franchise-gespecialiseerde (advies)diensten aan. De bij de Adviestak aangesloten partners zijn zelfstandige ondernemers die allen ruime ervaring hebben met het businessmodel franchise. Sommige partners zijn retail-/franchise consultant, anderen zijn specialist op het gebied van (online) recruitment of actief als franchise-gespecialiseerd jurist. 

Binnen het samenwerkingsverband kunnen de partners gebruik maken van de formule database, de kandidatenbank, de naamsbekendheid én het wervend vermogen van de community FranchiseFormules.NL.

Ook partner worden? Meer informatie via de website van de Adviestak.


')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.