Franchisemodel blijkt robuust genoeg in mindere tijden

Datum: mei 29, 2014

Ondanks de recessie stijgt de omzet in de franchisebranche. Dit is één van de meest opvallende uitkomsten uit de ‘Franchise Monitor 2014’, het jaarlijkse onderzoek over de relevantie van franchising in ons land. De totale franchise omzet in ons land (in peiljaar 2013) is licht gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, naar ruim 31 miljard euro (31.505 om precies te zijn). De cijfers over de laatste drie jaren laten zien dat de totale omzet van franchise stabiel is gebleven. Wel zijn er verschuivingen in sectoren te zien. De recessie treft dus kennelijk niet elk bedrijf, er zijn altijd ondernemers die, o.a. door samenwerking, toch succesvol zijn en blijven. Sterker nog, 60% van de franchise-ondernemers verwacht over 2014 (meer) omzetgroei te realiseren.

Het businessmodel franchise leverde ook weer een positieve bijdrage aan de werkgelegenheid in ons land. Het aantal werkzame medewerkers bij franchisevestigingen is gestegen van 262.600 in 2012 naar 281.800 in 2013. Het totale aantal franchisevestigingen steeg van 30.197 naar 30.785. Het aantal franchiseformules daarentegen nam in dezelfde periode af volgens het onderzoek. Er zijn in Nederland op dit moment 749 franchiseformules actief. Een lichte daling van 3,1% ten opzichte van het jaar daarvoor en deze wordt vooral veroorzaakt door een grote dynamiek in met name de dienstverlenende sector. In totaal zijn er 85 formules ‘verdwenen’ en er zijn 61 nieuwe formules bijgekomen.

De NFV Franchise Monitor is dit jaar voor de 28e keer uitgevoerd en werd gepresenteerd tijdens de NFV Jaardag op 27 mei jl. Het onderzoek is afgenomen in opdracht van de Nederlandse Franchise Vereniging en Rabobank en werd uitgevoerd door Panteia/EIM.

Bron: Nederlandse Franchise Vereniging

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.