Franchiseformules lanceren financieringsmodel voor botenverkoop

Datum: mei 17, 2012

Franchiseformules Straetus Incasso European Yachting Network (EYN) en lanceren samen een nieuw financieringsmodel dat de botenverkoop zal moeten aanzwengelen. De verkoop van boten is de laatste jaren dramatisch teruggelopen. Wie zijn zeiljacht te koop zet, krijgt nauwelijks respons en is er een koper, dan krijgt die vaak de financiering niet rond omdat banken nauwelijks meer leningen verstrekken voor de aanschaf van een boot. Om de markt vlot te trekken, hebben jachtmakelaars-organisatie EYN en Straetus Incasso een nieuwe vorm van koop-op-afbetaling ontwikkeld, waarbij de verkoper de verkoop financiert.

“Mensen die hun boot weg willen of moeten doen, moeten flink in prijs zakken om hem kwijt te raken”, aldus directeur Paul van Rijswijk van EYN, “vaak meer dan zij zich eigenlijk kunnen veroorloven”. Samen met Emile Spruijt van Straetus Incasso bedacht hij een financieringsconcept waar geen bank aan te pas komt. EYN verkoopt bijvoorbeeld voor een klant een zeiljacht voor 100.000 euro. De koper betaalt 60.000 euro aan en betaalt het restant in vier jaar af via Straetus Incasso. Het duurt dan wel wat langer voor de oude eigenaar al zijn geld binnen heeft, maar daar staat tegenover dat hij zijn boot sneller kan verkopen en tegen een goede prijs. European Yachting NetworkBovendien ontvangt hij over het nog te betalen bedrag rente. Omdat het incassobureau toeziet op naleving van de betalingen, loopt de verkoper niet het risico dat hij het schip ingaat.

“Maar ook voor de koper zitten er voordelen aan”, aldus Spruijt, “hij hoeft niet naar de bank voor een lening en de rente die hij betaalt is lager dan een bank in rekening zou brengen. Voor de verkoper is de rente die hij ontvangt hoger dan die op een spaarrekening. Dat dubbele rentevoordeel is mogelijk doordat er geen bank tussen zit”, aldus Spruijt. EYN en Straetus verwachten dit jaar 40 boten op deze manier van eigenaar te zien wisselen.

Bron: Straetus Incasso / European Yachting Network

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.