Franchiseformule schiet nodeloos veel btw voor

Datum: april 16, 2012

Franchiseformules snijden zichzelf in de vingers doordat zij de facturen voor de franchisevergoeding niet gelijk laten lopen met de rekeningen die franchisenemers versturen. Daardoor moeten zij nodeloos veel btw voorschieten. Gaat het btw-tarief omhoog, dan lopen ook de bedragen die daarmee zijn gemoeid flink op.

Straetus Incasso adviseert de franchiseformules dan ook die rekeningen wel gelijk te laten lopen. Onderzoek door Straetus Incasso onder dienstverlenende Nederlandse franchiseformules wijst uit dat 65 procent van hen dat nu niet doet.

In extreme gevallen loopt het wel heel ver uit elkaar, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zo stuurt een franchiseformule die grote bedrijven en overheden adviseert, franchisenemers een factuur voor de variabele vergoeding met een betaaltermijn van twee weken. Maar overheidsinstellingen doen er vaak 90 dagen over voordat zij betalen. Bij een omzet van enkele miljoenen lopen de voor te schieten bedragen zo flink in de papieren.

Over in rekening gebrachte franchisevergoedingen moet btw worden afgedragen bij de periodieke aangifte voor de btw. Nu is het btw-tarief nog 19 procent, maar de regering overweegt dat te verhogen naar 21 procent, ruim 10 procent meer. Dan gaan ook de voor te schieten bedragen met 10 procent omhoog. “En dat geld levert geen rendement op.”

Bron: Straetus Incasso

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.