EK Servicegroup neemt meerderheidsbelang in Euretco

Datum: april 22, 2015

De retailservice-organisaties Euretco uit Hoevelaken en de Duitse EK/servicegroup uit Bielefeld bundelen hun krachten. In dat kader heeft EK/servicegroup de aandelen Euretco van investeringsmaatschappij Avedon Capital Partners en de managementaandeelhouders overgenomen en wordt daarmee – met een belang van 75% – meerderheidsaandeelhouder. De overige 25% van de aandelen blijven in handen van Stichting Administratiekantoor Intres.

Door deze overname ontstaat een nieuw en invloedrijk retailserviceplatform op Europees niveau. Euretco is actief in de branches mode, wonen, sport, media en doe-het-zelf. Door het samengaan met EK/servicegroup ontstaat de mogelijkheid tot toetreding in hun branches waaronder speelgoed, luxe huishoudelijke artikelen, witgoed en woonaccessoires. De activiteiten binnen de modebranche, waarin beide bedrijven opereren, zal ook leiden tot een intensievere samenwerking. De nieuwe organisatie vertegenwoordigt meer dan 4.100 aangesloten zelfstandig retailers, met een inkoopomzet van een € 2,2 miljard en een consumentenomzet (indicatief) van € 6,3 miljard. Deze nieuwe combinatie zal op termijn, zoals EK/servicegroup deze nu heeft, een coöperatieve structuur krijgen.

Onder invloed van tal van nieuwe internationale toetreders vanuit het buitenland groeit de concurrentiedruk binnen de non-foodretail. Daarnaast vergen verdergaande en snelle technologische ontwikkelingen meer expertise en bundeling van krachten waardoor efficiency en kwaliteit verbeteren en nieuwe investeringen voor de toekomst mogelijk worden gemaakt. Naar verwachting zal de nieuwgevormde combinatie de aangesloten zelfstandig ondernemers nog beter van dienst kunnen zijn. Op deze manier wordt het behoud van de non-food zelfstandig retailer verder geborgd en de(vlnr): Bernd Horenkamp (directeur EK/servicegroup), Steve Evers (directeur Formules Euretco), Frans-Josef Hasebrink (directievoorzitter EK/servicegroup), Harry Bruijniks (directievoorzitter Euretco), Ernst de Kuiper (cfo Euretco). Bron: FranchiseFormules.NL positie ten opzichte van leveranciers verder geprofessionaliseerd. Door het samengaan ontstaat een belangrijke synergie- en kennisuitwisseling op het gebied van online, IT, kengetallen management en ook voor meer schaalvoordelen voor belangrijke eigen merken van Euretco zoals de modemerken Babyface, Blue Rebel en Born with Appetite en het meubelmerk Topform.

“Door de overname van het meerderheidsaandeel Euretco ontstaat een retailserviceplatform voor zelfstandig ondernemers dat in meerdere Europese landen actief is. Daardoor kunnen we een sterk verbeterde aansluiting vinden bij huidige en toekomstige internationale retailontwikkelingen”, aldus Franz-Josef Hasebrink, voorzitter van de Raad van Bestuur van EK, waarmee hij de omvang van het samengaan aangeeft. “Ons antwoord op de zeer dynamische, structurele veranderingen binnen Europese speciaalzaken “Internationaal denken, regionaal handelen!”, voegt hij daar aan toe.

Harry Bruijniks, directievoorzitter van Euretco: “Binnen de beide retailservice-organisaties EK en Euretco staan de belangen van de zelfstandig ondernemers altijd centraal. Vanuit die structuur en visie op de markt, hebben wij elkaar gevonden. Twee belangrijke partijen met grote kennis van zaken gaan samen een mooie toekomst tegemoet op de Europese retailmarkt. Onze samenwerking zal leiden tot kostenbesparing, uitbreiding van branches, kennisverrijking en krachtenbundeling in de diverse non-foodretailsectoren.”

De overname zal vooralsnog geen gevolgen hebben in personele bezetting. Euretco zal onder haar eigen naam haar activiteiten voortzetten en zitting houden in Hoevelaken. Dagelijks bestuur en management van Euretco zullen onder leiding van directievoorzitter Harry Bruijniks, ongewijzigd blijven. De nieuwe raad van commissarissen gaat bestaan uit: Franz-Josef Hasebrink (voorzitter EK/servicegroup), Bernd Horenkamp (directielid van EK/servicegroup), Cees G. Klomp (Bierman Advokaten) en Peter Dirks (voormalig directievoorzitter Intres).


Profielschetsen

EK/servicegroup

EK/servicegroup is een van de grootste retailservice-organisaties in Europa met 2.100 leden, die zo’n 3.000 winkels vertegenwoordigen en een jaaromzet van € 1,3 miljard. De gezamenlijke consumentenomzet bedraagt € 4 miljard. In haar rol als inspiratiebron, expertisenetwerk en inkoopsamenwerking ondersteunt het Duitse bedrijf zelfstandig, kleine en middelgrote speciaalzaken en warenhuizen. Haar expertise ligt met name in de branches comfort (elektrische apparatuur, lampen, keukens), family (speelgoed, boeken, kantoorartikelen), mode (kleding, interieurtextiel, lederwaren, sieraden) en wonen (luxe en huishoudelijke artikelen, witgoed, geschenken, tuinmeubelen). Bij EK/servicegroup zijn circa 500 medewerkers actief.

Euretco

Euretco is de grootste retailservice-organisatie in Nederland, die samenwerkt met zo’n 2.000 ondernemers en franchisenemers. In totaal exploiteren zij bijna 2.900 winkels in de branches wonen, mode, sport, doe-het-zelf en media. De gezamenlijke consumentenomzet bedraagt € 2,3 miljard. De kernactiviteiten van Euretco zijn: retailservices, franchise, groothandel en financiële dienstverlening aan zelfstandig ondernemers. Tot bekende winkelformules en vloerconcepten behoren onder andere Intersport, Runnersworld, The Athlete’s Foot, Libris, Blz, Hubo, Multimate, Fixet, Decorette, Vivante, Binnen, Slaapkenner en Topform. Daarnaast beschikt Euretco via Euretco Label Company met Babyface en Blue Rebel over internationale topmerken in het baby- en kinderkledingsegment. De zelfstandigheid en maximale ondersteuning van de ondernemer staat centraal in de relatie. Ondernemers profiteren naar eigen inzicht van inkoopvoordeel, regelmatige kennisuitwisseling en verkoopsamenwerking. Met zo’n 385 medewerkers staat Euretco dagelijks voor hen klaar.

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.