Drogisterijketen DA in de clinch met franchisers

Datum: juni 25, 2014

Volgens de uitgever van vakblad Franchise+ zouden 52 DA-franchisenemers hun samenwerking met franchisegever DA Retail per 1 juli hebben opgezegd (update). Naar verluidt ligt de reden hiervoor in het feit dat franchisegever DA Retail in aanvaring is gekomen met de 269 zelfstandige DA-franchisenemers, die in totaal 388 DA-winkels exploiteren. Reden voor de botsing is dat DA Retail per 1 juli een nieuwe formule wil invoeren. De plannen voor deze formule zijn in maart 2014 door algemeen directeur Linda Keijzer gepresenteerd. De coöperatie van DA-franchisenemers, waar alle franchisenemers bij zijn aangesloten, informeerde haar achterban per brief over de nieuwe formule. Deze brief viel verkeerd bij het hoofdkantoor omdat de brief volgens DA Retail ‘onrechtmatige informatie’ bevatte. Hierop heeft DA Retail een kort geding aangespannen tegen de coöperatie. Uitkomst van het kort geding was dat er een mediation poging werd gedaan, maar dit bleek tevergeefs. Opvallend hierbij is dat DA Retail vervolgens nimmer om uitspraak heeft gevraagd bij de rechtbank. 

Vorige week is er wel een kort geding geweest die was aangespannen door de coöperatie, waarbij de coöperatie eist dat DA Retail de nieuwe formule intrekt. Zij beroept zich daarbij op het alleenrecht van de coöperatie op het gebruik van de merknaam DA en het voeren van de DA-formule. Door een nieuwe, concurrerende DA-formule in het leven te roepen zou de franchisegever inbreuk maken op de gemaakte afspraken.

De rechter stelt in zijn tussenvonnis dat de handelwijze van DA Retail inderdaad ‘niet door de beugel’ kan. Daarom verbood hij de uitrol van de nieuwe formule zoals die nu is voorgesteld, omdat die inbreuk maakt op de mantelovereenkomst. Partijen krijgen tot 11 september de tijd om er onderling uit te komen. Mocht dit niet lukken dan volgt een definitief vonnis.

Bron: Franchise+

Tips van de redactie

  • De achtergrond van de problemen bij DA toegelicht door mr. Theodoor Ludwig (advocatenkantoor Ludwig & Van Dam)
  • Update van DeNationaleFranchisegids.nl: DA stelt dat het contract is verlengd van 26 van de 52 franchisenemers die in het artikel genoemd werden. De contracten met de andere helft van deze groep zijn intussen beëindigd om diverse redenen. 

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.