Column Hein van Baalen: Samen kom je verder!

Datum: oktober 21, 2015

De meeste van mijn relaties, contacten en opdrachtgevers weten dat ik vanuit een positieve houding franchising benader. Zoals ik afgelopen week tijdens de Week Van de Ondernemer (WVOD) weer hoorde; ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’. Dat is ook mijn persoonlijke overtuiging. Bij Fortune Coffee gebruiken we deze stelling vaak, maar nu hoorde ik dat deze tekst afkomstig is uit Afrika bij de WVDO. Helemaal leuk want ook weer bij Fortune zijn we erg betrokken bij een koffieproject in Oeganda. Hoe een grote wereld toch weer klein kan zijn….

Ik word wel vaker gevraagd (ook weer niet heel vaak overigens) door de media om commentaar te geven op zaken die binnen franchising spelen. Doorgaans houd ik dat af. Insteek is vaak negatief over gedoe binnen franchiseland en dan worden teksten ook vaak weer in een ander kader geplaatst waardoor je positieve input toch weer negatief uitgelegd kan worden. Elsevier benaderde mij een paar weken geleden met de vraag om een bijdrage te leveren over franchise. Wilde ik eerst niet doen maar toen maakte ze me duidelijk dat ook zij juist een positief verhaal wilde plaatsen en ja dan ga je meewerken. De titel was; “Begin eigen bedrijf, word franchiser” met als subtitel; “Je staat er nooit alleen voor”. Iets positiefs wil je dan ook in positieve zin steunen. Heb daar in totaal bijna een dagdeel aan gewerkt en dan komt het artikel uit wat u in Elsevier (Nr. 41, 10 oktober 2015) kunt lezen.

Heb het gehad over het ontwikkelen van franchise-ondernemingen; omarmen van een geïntegreerde website en shops van gever en nemer met aangepaste verdienmodellen, horeca franchise (KFC, ’t Zusje)  die gewoon goed groeit, kentering in de motorenmarkt (MotoPort) waar weer betere aantallen gemaakt worden, aanvragen van nieuwe formules in de detacheringsmarkt, de formule Jamin waar weer plussen gemaakt worden met veel innovaties of ANWB Rijopleiding die met dubbele cijfers groeit. Ook de Nederlandse Expert Groep waar weer nieuwe kandidaten zich aandienen of Reddy keukens die nieuwe vestigingen aan het openen zijn. Al deze formules zoeken naar een verbetering in de samenwerking, naar innovaties waarbij de franchisegever en –nemers gezamenlijk positieve stappen nemen. Crowdfunding van franchisenemers voor start of doorstart door Capital Circle en Collin Crowd, wat weer groeimogelijkheden geeft al of niet in samenspraak met de arrangement afdelingen van de banken. PostNL die nieuwe productmarktcombinaties noodzakelijkerwijs opzoekt met een stijgende pakkettenmarkt waar de brievenmarkt in de vrije val naar beneden gaat. Of de nieuwe kappersformule ‘Cuts & Colours’ van de initiatiefnemer van HairMaxx.

Kortom, er gebeurt iets wat weer toekomstgericht is: er zijn innovaties, franchisegever en –nemers die discussies hebben over het fee-stelsel wat ook weer noodzakelijkwijs aangepast moet worden en waar gever en nemers uitkomen. En dat moet ook wel want de hele wereld verandert en zo dus ook de franchisewereld.

Welnu, dat allemaal heb ik proberen te delen met Elsevier. En dat deel ik nu met jullie. Oordeel zelf wat er van het verhaal overgebleven is……

Ik ben het nu weer kwijt. Samen kom je namelijk wel degelijk verder…….

Door: Hein van Baalen. Managing Partner van het oudste gespecialiseerde franchise advisebureau van Nederland, European Franchise Consultants

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.