Tweetalig onderwijs; een hot nieuwsitem

Datum: januari 14, 2014

Onlangs was het weer breeduit in het nieuws. Alle verschillende media besteedden aandacht aan weer een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling naar invoering van vroeg Engels op basisscholen.

Het begon die woensdagochtend met een eerste whatsapp berichtje. Een linkje naar een artikel in het AD. Ik stond net op het punt om naar kantoor te fietsen, maar besloot eerst het artikel aan een korte scan te onderwerpen: Staatssecretaris Dekker zou die middag de 12 basisscholen die aan de proef met tweetalig onderwijs mee zullen doen bekend maken.

Geen onbekend nieuws voor mij, maar nieuwswaardig genoeg om dit bericht te delen via de verschillende social media. Dus voordat ik de deur uit liep snel het bericht gedeeld via onze Facebook pagina, Twitter en LinkedIn. Als ondernemer en Franchisegever van een taalinstituut gespecialiseerd in taalonderwijs aan jonge kinderen, wil je je publiek toch informeren over ontwikkelingen op dit gebied.

De rest van de dag maakte de radio er ieder uur tijdens de nieuwsflitsen melding van.  Een paar bekenden bestookten mijn mailbox met linkjes naar het artikel en die avond was er geen tv-zender die er geen aandacht aan besteedde. In de zeer uitgebreide items werd tegelijkertijd de “bottle neck” van het experiment toegelicht: “Leerkrachten beschikken over onvoldoende Engelse taalvaardigheid om vakkennis zoals bijvoorbeeld aardrijkskunde en biologie in het Engels te doceren”.

Dat klopt, dacht ik. Een probleem dat wij als aanbieder van naschools taalonderwijs niet kennen, omdat we selectief kunnen zijn in wie de lessen verzorgt. Bilingual Kids gebruikt bijvoorbeeld alleen native of near-native speakers voor haar lessen. Iets wat voor een school een kostbare aangelegenheid is.

Dat brengt me gelijk bij de vraag die de meeste mensen mij de afgelopen week stelde:Bilingual Kids is op zoek naar ondernemers die met passie haar visie wil uitdragen in hun eigen vestiging.

“Vormt de invoering van vroeg Engels dan geen bedreiging voor de Bilingual Kids diensten”?

Ik durf volmondig NEE te zeggen.

Wist u bijvoorbeeld dat Engels sinds 1987 een verplicht vak is vanaf groep 7 van de basisschool? De meeste mensen weten dit niet. Zelfs niet de ouders van kinderen uit de betreffende klassen. Ik krijg ze regelmatig aan de telefoon: “We worden uitgezonden naar Abu Dhabi, mijn kind zit in groep 8 en moet daar naar de internationale school, maar heeft nog nauwelijks Engels gehad op school”.

In de ruim 7 jaar dat Bilingual Kids nu bestaat loop ik al geruime tijd mee in de wereld die  vvto (vroeg vreemde taal onderwijs) heet. Waar in 2006 nog maar 60 basisscholen vanaf groep 1 of 5 Engels aanboden tijdens schooltijd, heeft onlangs de 1000e basisschool zich aangemeld hiervoor. Nog altijd 6000 basisscholen die geen vroeg Engels aanbieden, maar dat wel graag zouden willen. Door ons als externe organisatie in huis te halen kunnen zij toch een beetje meeliften op die ontwikkeling, zonder dat ze zelf hoeven te investeren in tijd, geld en middelen.

Bovendien hebben wij de afgelopen jaren gezien dat juist op deze zogenoemde vvto-scholen ook animo is voor ons naschoolse aanbod. Ouders en kinderen hebben de smaak te pakken en willen meer. Op veel scholen wordt maar een half uurtje per week Engels gegeven en op sommige scholen is het toch weer wegbezuinigd.

Uiteraard passen wij onze lesmaterialen ook aan, zodat onze creatieve naschoolse lessen meer een aanvulling zijn op de Engelse lessen tijdens schooltijd.

De ontwikkelingen werken dus eigenlijk in ons voordeel. Mensen zijn zich er steeds meer bewust van dat vroeg Engels taalonderwijs belangrijk is. De politiek bemoeit zich er immers mee. Maar we kunnen tegelijkertijd concluderen dat de ontwikkelingen niet zo’n enorme vlucht gaan nemen, er moet nog te veel gebeuren voordat heel Nederland tweetalig onderwijs gaat aanbieden. Voldoende tijd om mee te bewegen in deze ontwikkeling.

Terug naar mijn kantoor; Als ik de balans opmaak van de afgelopen week, zie ik dat ik beduidend meer aanvragen binnen heb gekregen dan normaal. Tweetalig onderwijs was dus een hot nieuwsitem deze week.

Tara Ubachs, oprichter van Bilingual Kids schreef dit artikel naar aanleiding van het nieuws van woensdag 8 januari: http://nos.nl/artikel/594840-basisschool-wordt-ook-tweetalig.html

Bilingual Kids is op zoek naar ondernemers die met passie haar visie wil uitdragen in hun eigen vestiging. Wil je meer weten over het openen van een eigen Bilingual Kids vestiging in jouw regio, klik dan hier.

 

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.