Top 10 franchiseformules in de Makelaardij

Datum: juni 27, 2012

Wat zijn de grootste franchiseformules in de Nederlandse woningmakelaardij? Om hier inzicht in te krijgen heeft Bangma & Bosma Bedrijfsadvies hier in maart onderzoek naar uitgevoerd.

#1 – ERA Makelaars (101 vestigingen, 8.151 panden in verkoop)
Het thuisland van Era Makelaars, opgericht in 1971, is Amerika. Wereldwijd zijn er meer dan 3.500 makelaarskantoren bij ERA aangesloten. ERA is een samenwerkingsverband van makelaars, dat opereert in 28 landen. De ERA-makelaarsformule bestaat sinds 1994 in Nederland. In Nederland zijn er 101 deelnemers die bij Era zijn aangesloten. In Nederland kunnen alleen NVM-Makelaars zich aansluiten bij ERA. In Europa zijn naast Nederland ook ERA-makelaars actief in Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Finland, Zweden, Ierland, Groot-Brittannië, Zwitserland en Oostenrijk.

#2 GarantieMakelaars (65 vestigingen, 6.859 panden in verkoop)
Garantiemakelaars is een landelijk opererend netwerk van makelaarskantoren. De grondslag van de organisatie is een franchiseformule voor makelaars. In 1996 opgericht door makelaars die door middel van samenwerking sterker wilden komen te staan. Momenteel heeft de organisatie 60 makelaarskantoren. Garantiemakelaars treden op als aankoopmakelaar en makelaar voor verkoop van bestaande woningen. Alle franchisenemers zijn lid van NVM. Garantiemakelaars was tot twee jaar geleden een onderdeel van de Rotero groep.

#3 Dynamis Vastgoedconsultants en makelaars (30 vestigingen, 5.167 panden in de verkoop)
Dynamis vastgoedconsultants en makelaars is in 1993 opgericht. Dynamis is een samenwerkingsverband van twaalf regionale makelaars met 30 vestigingen, verspreid door heel Nederland. In totaal werken er ruim 300 mensen bij de Dynamis partners. De partners van Dynamis zijn Boek & Offermans Makelaars (Limburg), Bramer Makelaars (Overijssel), Frisia Makelaars (regio Groot Haaglanden), HRS Bedrijfsmakelaars (Noord- Brabant), Lamberink Bedrijfsmakelaars (Noord- Oost Nederland), Molenbeek Makelaars (provincie Utrecht en ’t Gooi), Ooms (regio Groot Rijnmond), Rodenburg Makelaars (Gelderland), Snelder Zijlstra Makelaars (regio Twente), Strijbosch Thunnissen Makelaars (stadsregio Arnhem en Nijmegen), Van der Sande (gebied West-Brabant) en Verschuuren & Schreppers Bedrijfsmakelaars (Limburg). Het coördinatiekantoor bevindt zich in Utrecht, daar wordt de landelijke marketing, onderzoek, centrale inkoop en taxaties georganiseerd. Op het coördinatiekantoor zijn acht mensen werkzaam. Dynamis verricht tevens eigen onderzoeken zoals de Sprekende Cijfers Woningmarkt en Kantorenmarkt uit. Een aantal partners binnen Dynamis bevindt zich ook in de top 100 makelaarskantoren.

#4 IBG Makelaars (21 vestigingen, 2.497 panden in verkoop)
Met stip op vier en nog niet vermeld in de Top 10 die in de afgelopen editie van Vastgoed Magazine staat: IBG Makelaars. Bij deze formule zijn 9 kantoren aangesloten met in totaal 21 vestigingen. Het overgrote deel van de groep zijn de kantoren Ten Hag en Brecheisen, die zelf de vierde en negende plek in de Top 100 van traditionele woningmakelaars beslaan. Het ontstaan en de precieze formule van IBG Makelaars is onbekend.

#5 RE/MAX (23 vestigingen, 1.996 panden in verkoop)
RE/MAX (Real Estate MAXimums) is ontstaan in Amerika en is al 36 jaar actief in de makelaardij. RE/MAX werkt met een broker/agent model; dit houdt in dat frontoffice-activiteiten centraal worden geregeld door een broker. Daarnaast regelt de broker ook marketing en werving van de klanten. Hiervoor betaalt de agent een percentage van de courtage die hij heeft verdiend. Het uitvoerende werk wordt op de schouders van de agent of wel de makelaars gelegd. De Makelaars kunnen zich dan volledig focussen op het makelen. RE/MAX is marktleider in onder andere Zwitserland, Portugal, Israël, Turkije en Oostenrijk. In Nederland is RE/MAX  flink ingezakt sinds 2007 toen het nog 89 kantoren telde met meer dan 500 aangesloten makelaars. Begin dit jaar is Nederlandse licentie van Re/MAX overgenomen door Martijn Groot die voorheen eigenaar was van enkele NVM-makelaarskantoren.

#6 Coldwell Banker Makelaars (29 vestigingen, 1.924 panden in verkoop)
In 1906 werd San Francisco verwoest door een aardbeving en werden vele mensen daar dakloos. In die tijd begint Colbert Coldwell zijn makelaarskantoor. Zijn filosofie: “Het belang van de klant gaat boven alles!” In 1914 werd Benjamin Arthur Banker zijn partner. Samen bouwden Coldwell en Banker het kantoor uit tot een onderneming met vele vestigingen verspreid over heel Noord-Amerika. Coldwell Banker richt zicht voornamelijk op het topsegment binnen de makelaarsbranche. Sinds 25 jaar wordt het Coldwell Banker Concept ook via franchiseformule aan andere makelaars aangeboden. Wereldwijd heeft Coldwell Banker Makelaars ruim 4.000 kantoren. In 2001 is Coldwell Banker ook in Europa van start gegaan. Coldwell Banker Makelaars Nederland is een samenwerkingsverband van 29 NVM-makelaarskantoren. De organisatie is in elke provincie vertegenwoordigd behalve in Zeeland en Friesland. De deelnemers zijn vrij om onder eigen naam hun onderneming te drijven.

#7 WoonAccent Makelaars (24 vestigingen, 1.778 panden in verkoop)
Het bedrijf is in 1999 opgericht en is onderdeel van de Rotero groep. Woonaccent heeft een netwerk van 24 lokale makelaars verspreid over heel Nederland. In totaal zijn volgens de website ruim 65 medewerkers werkzaam onder de koepel van Woonaccent Makelaars. Alle Woonaccent Makelaars zijn aangesloten bij de NVM. Sinds maart 2012 gaan vier vestigingen van Hypodomus in Noord-Nederland door als Woonaccent Makelaars. Het gaat om de vestigingen in Steenwijk, Zwolle, Assen en Groningen.

#8 Hypodomus (21 vestigingen, 1.565 panden in verkoop)
Hypodomus is NVM-makelaar en erkend hypotheekadviseur in één. In 2009 nam Hypodomus vestigingen van Meeùs woningmakelaars over om een ‘one-stop-shop’ concept binnen één winkel landelijk te kunnen bieden. Toen had Hypodomus in totaal 26 vestigingen. In juli 2011 waren 15 vestigingen failliet verklaard. De acht noordelijke vestigingen die al op franchisebasis werken, zijn buiten dat faillissement gebleven. In 2012 zijn vier noordelijke vestigingen, Steenwijk, Zwolle, Assen en Groningen, overgegaan onder de vlag van Woonaccent Makelaars.

#9 WitteWoning Makelaars (40 vestigingen, 1.524 panden in verkoop)
WitteWoning Makelaars is een retailorganisatie op het terrein van de makelaardij met landelijk verspreide vestigingen. WitteWoning Makelaars is opgericht in 2003. Volgens de website heeft Wittewoning Makelaars op dit moment 40 deelnemers. In 2010 is WitteWoning Makelaars een exclusief samenwerkingsverband aangegaan met de makelaarsketen Atlas International. Atlas International is in Europa de grootste aanbieder van buitenlandse woningen en biedt woningen aan in landen als Spanje, Italië, Turkije, Griekenland, Cyprus, de Verenigde Staten en het Caribische gebied. De organisatie biedt naast makelaarsdiensten ook hypothecair advies.

#10 Lommers Makelaars (12 vestigingen, 980 panden in verkoop)
Al 15 jaar opereert deze organisatie op de Nederlandse en in beperkte mate de Belgische vastgoedmarkt. De Lommers Makelaars bestaan uit 12 makelaarskantoren in Noord-Brabant en Midden-Limburg die lid zijn van NVM. De franchisenemers zijn kleinschalige kantoren met maximaal 4 werknemers in dienst. De totale omvang van de organisatie is 18 medewerkers.

#11 Vrijehuizenmarkt Makelaars (12 vestigingen, 590 panden in verkoop)
Door de toevoeging van IBG Makelaars aan deze Top 10 is de franchiseformule Vrijehuizenmarkt net uit de Top 10 gezakt. Vrijehuizenmarkt is een landelijk opererende franchiseorganisatie op het gebied van vastgoedmakelaardij. De Vrijehuizenmarkt is opgericht in 2001. In 2011 heeft de organisatie een doorstart gemaakt en is hij gereorganiseerd met het oog op de toekomst.

Rots-Vast Groep
Omdat het een partij is die zich nauwelijks op de koopmarkt richt, is de Rots-Vast Groep niet in deze Top 10 meegenomen. Een speciale vermelding is echter op zijn plaats; met inmiddels 35 vestigingen is de Rots-Vast Groep de grootste specialist op het gebied van huurwoningen en beheer van woonruimte. Vanuit een klein kantoor in Rotterdam begon de Rots-Vast Groep (‘Rotterdams Vastgoed’) in 1989 haar bestaan. Inmiddels is de Rots-Vast Groep uitgegroeid tot een organisatie door heel Nederland. De totale portefeuille aan woningen bedraagt 111 koop- en ruim 3.700 huurwoningen.

Bron: Vastgoed Actueel
Link: http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=933:top-10-franchiseformules-in-de-makelaardij&Itemid=2

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWSGratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.