Ondernemen binnen een formule of zelfstandig starten?

Datum: mei 22, 2013

Zelfstandig ondernemen is synoniem aan risico nemen. Zelf het wiel uitvinden, investeringen doen in je eigen bedrijf, klanten werven en/of de concurrentie aangaan met andere (reeds bestaande) marktpartijen blijkt in de praktijk toch altijd lastiger dan ondernemers op voorhand kunnen inschatten. Op Nu.nl verschijnt vandaag een artikel over het aantal opheffingen / faillissementen onder starters in Nederland. Uit het artikel, gebaseerd op onderzoek door ING, blijkt dat bijna 1/3 deel van de starters na een jaar stopt met zijn of haar onderneming, al dan niet gedwongen. Zowel na het 2e als het 3e jaar geeft nog eens 15% er de brui aan. Na drie jaar is dus zo’n 60% procent van de starters in ons land alweer gestopt. De oorzaken voor deze slechte cijfers zijn vaak complex, divers en ondoorzichtig… maar zijn ook universeel. Statistieken uit Amerika bijvoorbeeld bevestigen de startersproblematiek in het bedrijfsleven. Ook daar bestaat na een periode van 10 jaar nog maar zo’n 20% van de (zelfstandige) starters. 

Daartegenover staan klinkende cijfers uit de Amerikaanse franchisebranche, één van de belangrijkste en meest winstgevende sectoren binnen de Amerikaanse economie. Een ondernemer die gestart is binnen een franchiseformule heeft daar een beduidend grotere kans van slagen. Maar liefst 90% van de franchise-ondernemers is na 10 jaar nog steeds actief! Helaas zijn er geen betrouwbare, vergelijkbare gegevens uit Nederland bekend. Wel weten we we dat franchise als ‘businessmodel’ bij ons steeds vaker gehanteerd wordt. Het aantal gecertificeerde franchiseformules (aangesloten bij de Nederlandse Franchise Vereniging of in bezit van een Franchise Keurmerk) neemt elk jaar toe en de door franchise gerealiseerde omzet in Nederland overstijgt jaarlijks ruim de 30 miljard euro. 

Waarom heeft u als franchisenemer meer overlevingskansen? 

Naast de nadelen van het aansluiten bij een formule (u levert bijvoorbeeld een stuk ondernemersvrijheid in en u zult bij veel formules een entreebedrag moeten voldoen) zijn er een aantal voordelen / facetten die uw kansen vergroten.

Zo kunt u als franchisenemer gebruik maken van een bestaand, veelal bewezen concept en de door de formule opgebouwde naamsbekendheid. Ook kunt u rekenen op ondersteuning, begeleiding en training vanuit de hoofdorganisatie op diverse terreinen. Door u aan te sluiten bij een formule profiteert u bovendien van reeds aanwezige infrastructuren. Denk hierbij aan de voordelen van een kant-en-klaar ingericht administratiesysteem, bepaalde softwarematige oplossingen en/of voordeel via gecombineerde inkoop. Marketingkosten en kosten voor innovatie kunnen door ondernemers binnen een formule worden gedeeld. Lokaal opgedane marktkennis, bedrijfsstatistieken en ondernemerservaringen kunnen onderling worden uitgewisseld om elkaars dienstverlening te versterken.

Een bijkomend praktisch voordeel in het aanlooptraject is dat u met behulp van een formule-organisatie een veel grotere kans maakt om een financieringsaanvraag bij de bank succesvol af te ronden. Veel formule-organisaties hebben immers arrangementsafspraken gemaakt met een bank over de financieringsaanvragen van nieuw toetredende ondernemers.

Ondernemen binnen een formule is daarmee meer “gecalculeerd risico nemen”, al blijf je als franchisenemer natuurijk wel zelf verantwoordelijk voor succes of falen van je onderneming. En ook het businessmodel franchise kent vele valkuilen, laat je daarom vantevoren goed informeren. Het e-Book ‘Wat is Franchise? kun je hier aanschaffen voor slechts € 9,95.  

Franchising Etc. helpt en begeleidt startende ondernemers bij het selecteren van de juiste franchiseformule. Neem gerust contact op of schrijf je in in de kandidatenbank.

Voor een overzicht van formules die op zoek zijn naar ondernemers klik je hier.

Door: Jan Piet Broersma, partner Franchising Etc. / Communitymanager FranchiseFormules.NL

http://www.linkedin.com/in/janpietbroersma

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.