ING Trends in franchise: Multifranchise wint aan belang

Datum: december 18, 2012

De ontwikkeling waarbij franchisenemers meerdere vestigingen opzetten – multifranchise – is onvermijdelijk in de franchisewereld. Door onder meer de vergrijzing en de economische crisis verwacht het ING Economisch Bureau dat multifranchise in de toekomst verder zal toenemen. Voor franchisegevers is het van belang hier rekening mee te houden in hun strategie.

Veel franchisenemers zijn niet langer tevreden met één vestiging, en willen groeien naar vier of vijf vestigingen. Het aantal multifranchisers neemt dan ook toe. Een multifranchiser is een franchisenemer met meerdere vestingen, zoals bijvoorbeeld drie HEMA vestigingen of drie McDonald’s restaurants.

Groei-ambities
Naast de groei-ambities van de franchisenemers zelf, spelen de vergrijzing en economische crisis multifranchisers in de kaart. Tussen nu en tien jaar gaan veel mensen met pensioen, waaronder ook franchisenemers. Op termijn komen er vestigingen vrij van franchisenemers die geen opvolging hebben. Dat biedt groeikansen voor bestaande franchisenemers.

Voldoende vet op het bot
Vestigingen die mede door de economische crisis onvoldoende renderen, hebben onder multifranchisers een langere adem omdat de overheadkosten over meerdere vestigingen kunnen worden gespreid. Daarnaast hebben multifranchisers vaak meer vet op het bot om financiële tegenslagen op te kunnen vangen. Goede resultaten in andere vestigingen kunnen tijdelijke (aanloop) verliezen van een (nieuwe) vestiging compenseren.

Duidelijke afspraken maken
Hoewel multifranchisers een formule helpen groeien, kunnen ze door hun omvang op termijn ook een risico vormen voor franchisegevers. “Belangrijk is dat franchisegevers binnen hun organisatie beleid ontwikkelen op het gebied van multifranchise”, aldus Esthrella Khouw, manager ING Zakelijke Arrangementen. “Begeleiding en opleidingscapaciteiten moeten zo goed mogelijk aansluiten aan de behoeften van multifranchisers. Hiermee kan de franchiseformule zich in de markt onderscheiden. Op die manier is multifranchise een waardevolle toevoeging voor ondernemend Nederland. En dat is precies wat we nodig hebben.”

Download hier het volledige rapport ‘Trends in franchise’ van het ING Economisch Bureau

Bron: ING Economisch Bureau

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWSGratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.