ING Themavisie bedrijfsinvesteringen

Datum: oktober 28, 2012

Uitgestelde bedrijfsinvesteringen komen nog niet los, de aanschaf van ICT-apparatuur blijft als enige op peil. Na een mager herstel daalt het investeringsniveau van het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar opnieuw. Totaal wordt bijna 20% minder in bedrijfsmiddelen als gebouwen, machines en voertuigen geïnvesteerd dan voor de crisis. Door het matige investeringsklimaat vertonen bedrijven uitstelgedrag, waarmee de investeringen flink achterblijven. ING Economisch Bureau verwacht dat de bedrijfsinvesteringen volgend jaar zullen stabiliseren en pas in aanloop naar 2014 langzaam weer terrein zullen winnen.

Krimp vooral te wijten aan lagere investeringen in bedrijfspanden
De daling van de bedrijfsinvesteringen komt vooral voor rekening van lagere aanschaf en realisatie van bedrijfsgebouwen, die een vijfde van het totaal uitmaken. Door de leegstand van kantoren en minder grote behoefte aan vierkante meters (als gevolg van de groei van E-commerce, flexibel en thuiswerken) dalen de investeringen. De aanschaf van ICT-apparatuur blijft hoog op het verlanglijstje staan en blijft als enige categorie groeien dit jaar. Moderne ‘hardware’ zoals smartphones en tablets levert hieraan een flinke bijdrage.

Agrarische bedrijven, groothandels en zakelijke dienstverleners volgend jaar weer in de plus
Afhankelijk van de sector bevindt het investeringsniveau zich op 61% tot 92% van het niveau van 2008. Dit betekent dat er over de hele linie een vervangingspotentieel in het vat zit. In lijn met de bedrijvigheid blijven de detailhandel en de bouw het meest achter met investeren. Volgend jaar stevent het bedrijfsleven per saldo af op een stabilisatie. In de agrarische sector, zakelijke dienstverlening en Groothandels zal naar verwachting weer groei te zien zijn.

Bron: ING Economisch Bureau

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.