ING Economisch Bureau: aantal faillissementen daalt in 2014

Datum: december 4, 2013

Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven bereikt in 2013 naar verwachting een piek op 9.400 (+9%). Volgend jaar daalt het aantal faillissementen naar verwachting licht (tot 9.000). Uitgedrukt in een percentage van het aantal bedrijven is het faillissementsniveau nog steeds vergelijkbaar met 2009.

Aantal faillissementen op een keerpunt

Na een stijging van ruim twee jaar tekent zich in het najaar van 2013 een stabilisatie af in het aantal faillissementen. In de eerste 10 maanden van het jaar nam het aantal faillissementen met 11% toe tot bijna 8.100, maar in september en oktober steeg het aantal nog slechts marginaal. Per saldo zal het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting pieken op 9.400. Met de recessie achter de rug en lichte economische groei in het verschiet, daalt het verwachte aantal faillissementen volgend jaar bescheiden tot 9.000.

Faillissementspercentage niet hoger dan in 2009

Terwijl het aantal faillissementen piekt, groeit het aantal bedrijven ook gestaag door. Als hier rekening mee wordt gehouden is het faillissementspercentage dit jaar weliswaar vergelijkbaar met 2009, maar niet hoger. Dit betekent dat het faillissementsrisico in 2013 geen nieuw hoogtepunt bereikt.

Industrie en groothandel voorlopers

Op sectorniveau zijn de industrie en de groothandel voorlopers in de faillissementsontwikkeling. Waar deze sectoren de piek het afgelopen jaar al achter de rug hadden, heeft het faillissementspercentage in de zakelijke dienstverlening, bouw, transport en detailhandel nog het hoogste punt van de afgelopen jaren bereikt.

 

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWSGratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.