Franchising in Nederland: stand van zaken 2012

Datum: mei 29, 2013

Net als in voorgaande jaren heeft onderzoeksbureau PANTEIA/EIM ook over 2012, in opdracht van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) en Rabobank, het Nederlandse franchiselandschap in kaart gebracht door middel van de ‘Franchise Monitor’. Als we kijken naar de resultaten van voorgaande jaren dan vallen een aantal zaken op. Allereerst blijkt dat de groei van het aantal franchiseformules nog steeds doorzet (van 739 formules in 2011 naar 769 formules in 2012), dit ondanks de zware economische omstandigheden. Hoewel het aantal formules nog steeds groeit is het aantal franchisevestigingen het afgelopen jaar licht gedaald. Naar verwachting is dit omdat formules afscheid nemen (al dan niet gedwongen) van de minder presterende franchisevestigingen. 

De gerealiseerde omzet in de franchisebranche bedroeg in 2012 zo’n 31 miljard euro, nagenoeg gelijk aan de cijfers van het jaar daarvoor. Het grootste deel van de omzet is toe te schrijven aan de sectoren detailhandel-food (42%) en detailhandel non-food (32%). Als we de gemiddelde omzet per vestiging in detailhandel-food eruit lichten dan blijkt dat de omzet gerealiseerd in eigen vestigingen is gedaald, terwijl deze voor de vestigingen van zelfstandige franchisenemers significant is gestegen. In tijden van economische crisis hebben franchiseondernemers in de foodsector hun omzet dus een impuls kunnen geven terwijl de eigen vestigingen (‘filialen’) gemiddeld genomen in 2012 een omzetverlies noteren.

Bovengenoemde ontwikkelingen onderbouwen dat franchise in economisch mindere tijden een sterk businessmodel is. De economische crisis gaat ook aan de franchisebranche niet voorbij, maar franchisenemers weten hun omzet relatief gezien beter op peil te houden en omzetdalingen te beperken door sneller te snijden in kosten, inventief te zijn en pro-actief te werk te gaan. 

Lees hier het hele rapport: 

http://www.rabobank.nl/images/thema_update_franchise_05_2013_29547502.pdf

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.