FranchiseFormules.NL: van startpagina naar community

Datum: februari 15, 2012

Wellicht was het u deze week al opgevallen: FranchiseFormules.NL is in een geheel nieuwe opzet beschikbaar voor bezoekers, leden en gebruikers. Tijdens de lancering bevindt de site zich in een zogenaamde ‘open bèta’ fase. Dit houdt in dat er achter de schermen nog wordt gewerkt aan diverse uitbreidingen en verbeteringen. Desondanks nodigen wij u graag uit om alvast nieuwe functionaliteiten te verkennen en te benutten. Heeft u vragen of opmerkingen of komt u slecht functionerende elementen tegen, dan kunt u te allen tijde onze servicedesk raadplegen.

Tijdens het browsen door de nieuwe website zult u veel typische ‘community-elementen’ tegenkomen. Deze zijn ondermeer ontwikkeld om interactie tussen leden en gebruikers te stimuleren. 

Franchise CommunityOm gebruik te maken van de community FranchiseFormules.NL dient u zich eerst aan te melden als lid. Het lidmaatschap is gratis, de aanmeldprocedure neemt ongeveer drie minuten in beslag. U krijgt daar natuurlijk het één en ander voor terug. Bent u al lid van FranchiseFormules.NL dan kunt u gewoon inloggen met uw bestaande gebruikersnaam en wachtwoord.

Om precies uit te leggen waarom de initiatiefnemers ervoor gekozen hebben om FranchiseFormules.NL om te bouwen naar een ‘community-model’ is het nodig dat we eerst teruggaan in de tijd.

FranchiseFormules.NL werd in maart 2000 opgericht omdat er op dat moment een opvallend sterke toename te zien was van het aantal franchiseformules in Nederland. FranchiseFormules.NL bracht de formules in kaart en rangschikte deze op basis van branche en subcategorie. De vermeldingen op het portaal bestonden in eerste instantie alleen uit een formulenaam en een bijbehorende link naar de formule website. Na de lancering bleek al snel dat franchisegevers blij waren met de vermelding op het portaal omdat dit de vindbaarheid van hun formule(s) op internet ten goede kwam. Ook kon uit eerste gesprekken met franchisegevers worden opgemaakt dat men – ook toen al – problemen ondervond bij het vinden van geschikte franchisenemers. FranchiseFormules.NL speelde hier op in door het presenteren van uitgebreide formuleprofielen met logo, foto’s, kerngegevens, financiële voorwaarden en adres- en contactgegevens. Franchisegevers betaalden een jaarlijkse bijdrage voor presentatie van de formule, geïnteresseerde kandidaat-ondernemers konden online informatie-aanvragen indienen en werden gratis bemiddeld. De gekozen match-opzet bleek goed te werken aan zowel vraag- als aanbodzijde.

StatistiekenIn het decennium dat volgde kregen steeds meer mensen toegang tot internet. Hand in hand met de stijgende populariteit van het businessmodel ‘franchise’ groeide ook het aantal bezoekers op FranchiseFormules.NL. Met als voorlopig hoogtepunt het jaar 2010, toen in de slipstream van nieuw geïmplementeerde social media (Twitter, LinkedIn, Youtube) meer dan één miljoen franchise-geïnteresseerden een online bezoek aflegden. De bijzondere positionering van het portaal trok ook de aandacht van gebruikers uit andere sectoren van het bedrijfsleven, zoals vastgoedaanbieders en adviseurs. De franchisebranche in Nederland, met meer dan 700 actieve formules, 29.500 franchisevestigingen en een gezamenlijke jaaromzet van 30,2 miljard euro (2011) bleek een meer dan interessante doelmarkt te zijn.

Het aanbod van diensten op FranchiseFormules.NL moest in de afgelopen jaren doorlopend aangepast worden aan de steeds groter en breder wordende groep gebruikers. De rol van de site is daarbij sterk veranderd. Waar de nadruk eerst lag op ranking van formules en het presenteren van informatie hierover, verschoof dit gaandeweg naar het faciliteren van interactie en het leggen van contacten tussen gebruikers.

Begin 2011 kon geconcludeerd worden dat FranchiseFormules.NL was uitgegroeid van een relatief eenvoudige startpagina tot een online netwerk met diverse omringende landingspagina’s en social media, met meer dan 6.000 leden, vele honderden gebruikers en volgers en zo’n 12.500 nieuwsbrief abonnee’s. Omdat de opzet en onderliggende structuur van de ‘oude’ site niet meer beantwoordde aan deze nieuwe rol werd FranchiseFormules.NL volledig gemoderniseerd. In navolging van het succes van zakelijke netwerksites (zoals LinkedIn) werd ervoor gekozen de site om te bouwen naar een ‘community-model’. Een community is bij uitstek geschikt voor het genereren van content, voor het matchen van leden en gebruikers en voor het delen van informatie, nieuws, ideeën, kennis, gezamenlijke interesses en belangen. Door het combineren van een community-opzet met het faciliteren van specifieke toepassingen voor gebruikers uit de franchisebranche is een uniek platform ontstaan.

Met het ombouwen naar een community, het creëren van interactiviteit tussen gebruikers en het integreren van landingspagina’s en social media zijn de eerste belangrijke doelen gerealiseerd. Heeft u als gebruiker van FranchiseFormules.NL goede ideeën, bruikbare tips of wensen dan kunt u deze uiteraard aan ons kenbaar maken. De initiatiefnemers van FranchiseFormules.NL werken achter de schermen doorlopend aan de ontwikkeling van nieuwe diensten, producten en functionaliteiten. Bekijk hier wat u in de nabije toekomst zoal kunt verwachten.

FranchiseFormules.NL is onderdeel van het exploitatiebeheer van Franchising Etc.

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWSGratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.