Btw-plan desastreus voor zelfstandige ondernemer

Datum: juni 3, 2012

De geplande btw-verhoging per 1 oktober werkt desastreus uit op het winkelbestand in ons land. Zelfstandige ondernemers gaan in groten getale ten onder. De  authenticiteit van winkelgebieden staat enorm onder druk en Nederlandse winkelstraten worden nog meer eenheidsworsten. “De politiek beweert dat de bezuinigingspijn gelijk wordt verdeeld, maar ze hebben geen idee hoezeer de zelfstandige ondernemer wordt getroffen. Het gaat je voorstellingsvermogen te boven dat een enorme groep zonder pardon 20% nettoloon inlevert”, aldus Jan Meerman, voorzitter van CBW-MITEX en belangenbehartiger van 17.000 winkels in ons land.

Ten onder
CBW-MITEX voorspelt dat duizenden ondernemingen in het MKB ten onder gaan aan het besluit de btw per 1 oktober aanstaande te verhogen. Zij roept de politiek op het gezonde verstand te gebruiken en de invoeringsdatum te verplaatsen naar 1 januari 2013. “De politiek realiseert zich niet de impact van hun btw-plan op de detailhandel”, concludeert Meerman. “Die 2% kan een ondernemer midden in het verkoopseizoen niet doorberekenen maar krijgt hij zelf voor de kiezen. De impact ervan op zijn nettowinst is zelfs een veelvoud van die 2%. Te veel zelfstandige ondernemers kunnen dit niet meer dragen en gaan onderuit. Dat heeft ongekende consequenties voor de totale aantrekkingskracht van de binnenstad en voor de werkgelegenheid in alle branches waar met 19% btw wordt gewerkt”, aldus Meerman.

Nekslag
Omdat de overheid de btw-verhoging van 2% midden in het verkoopseizoen wil invoeren, zijn ondernemers genoodzaakt de kosten ervan voor eigen rekening te nemen. Dit levert ondernemers met een jaaromzet van vijf ton direct € 2.500 euro netto verlies op. Het totale verlies wordt nog hoger omdat consumenten gaan bezuinigen in het laatste kwartaal. Het ondernemersverlies stijgt door tot ruim € 6.000 en dat is voor velen de nekslag.

Bezuinigen
Marktonderzoekbureau Q&A maakte afgelopen dinsdag bekend dat consumenten in het laatste kwartaal 7,5% gaan bezuinigen op hun uitgaven. Dat kost een onderneming met een jaaromzet van vijf ton in het laatste kwartaal bijna € 10.000 omzet en € 4.000 nettowinst. Samen met het directe effect van de btw-invoering gaat het om een bedrag van meer dan € 6.000. Dat is ruim 20% van de nettowinst van een gemiddelde, zelfstandige ondernemer. Doorgaans kan 5% tot 7% van de jaaromzet van gemiddeld vijf ton als brutowinst beschouwd worden. Deze gigantische inkomensval is voor velen niet meer te dragen. De werkgelegenheid en aantrekkingskracht van winkelcentra staan onder extreme druk.

Bron: Franchiseplus
Link: http://franchiseplus.nl/nieuws/Btw-plan-desastreus-voor-zelfstandige-ondernemer.html 

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWSGratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.