Accountantskantoor realiseert bedrijfsovername door crowdfunding

Datum: maart 25, 2013

Een kerngezond, ruim 20 jaar oud accountantskantoor in Groningen dreigde de deuren te moeten sluiten. De eigenaar was op respectabele leeftijd en een opvolger was er niet. Een partner van de franchiseorganisatie Online Accountants MKB – die zijn vestiging in de omgeving van het met sluiten bedreigde kantoor heeft – vond dit betreurenswaardig en besloot daarom de overname van het kantoor te overwegen.

De bank was bereid om het onroerend goed en de inventaris te financieren. Echter, financiering van de goodwill bleek niet mogelijk via een bank. Er resteerde € 100.000,- overnamekapitaal te vergaren.

De partner van Online Accountants MKB besloot om een poging te wagen via crowdfunding. Deze alternatieve wijze om projecten te financieren is met name groeiend bij starters in allerlei branches, maar niet gebruikelijk voor de overname van een accountantskantoor. Desondanks plaatste de ondernemer zijn aanvraag op geldvoorelkaar.nl. Naast de rentevergoeding, werd investerende ondernemers een adviesgesprek en investerende particulieren een review van de aangifte inkomstenbelasting in het verschiet gesteld als tegenprestatie.

De teller begon al snel te lopen en werd nauwlettend gevolgd door de partners van OAMKB. Na 2 spannende dagen was het project afgerond, oftewel de beoogde financiering van € 100.000,- was binnen via crowdfunding.

Het mes snijdt aan 2 kanten. Enerzijds is de overname van het goedlopende accountantskantoor gerealiseerd en anderzijds zijn de investeerders gewaarborgd van hun tegemoetkoming. Juist daarin schuilt de kracht in deze unieke, ongebruikelijke, vorm van crowdfunding. Goed voorbeeld doet volgen. OAMKB is daarom op zoek naar meerdere kantoren om over te nemen, met name in de omgeving van Den Bosch, Nijmegen, Almere en Hilversum

')}

DELEN

ACTUEEL NIEUWS

Gratis E-book

Alles wat u moet weten over franchise

In het eBook 'Wat is franchise?' wordt het begrip 'franchise' afgebakend: Wat is franchise, welke franchisevormen zijn er, wat zijn de voor- en nadelen van franchising, hoe zien recente marktontwikkelingen eruit en welke vooroordelen leven er ten aanzien van dit vaak zo succesvolle businessmodel.

E-book downloaden

Franchise nieuwsbrief

Wekelijks actueel nieuws uit de franchisebranche!

Nu aanmelden

De nieuwsbrief E-Zine wordt, naar keuze, dagelijks of wekelijks aan u toegezonden en bevat franchise opportunities, aangeboden vastgoed, vacatures, het meest actuele franchisenieuws, interviews, een agenda met franchise-gerelateerde beurzen en congressen, columns geschreven door franchisespecialisten en allerlei tips & adviezen.